Nu drar Rosa Bandet igång

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-01

Stöd kampen mot vanligaste cancerformen bland kvinnor

Var nionde kvinna i Sverige drabbas av bröstcancer.

20 procent dör av sjukdomen – siffror du kan vara med och påverka.

För idag och under hela oktober färgas världen lite mer rosa när Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj drar igång för sjunde året i rad.

Årets rosa band pryds av "Ska bara" i punktskrift.

Det började egentligen 1991 i USA, som ett sätt att uppmärksamma den växande sjukdomen bröstcancer. Sedan dess har symbolen vuxit till en gigantisk internationell rörelse som engagerar privatpersoner, företag och föreningar runt om i världen. Superstjärnor som Elizabeth Hurley, Reese Witherspoon och Cynthia Nixon har engagerat sig och lyckats samla in stora summor pengar till forskning och prevention.

2003 hakade svenska Cancerfonden på – och nu är det dags igen för årets Rosa Bandet-kampanj, där du kan stödja forskningen bland annat genom att köpa Rosa Bandet som säljs på ett flertal affärer och Apotek.

"Ska bara"

Årets band har formgetts av arkitekten Gert Wingårdh, som skrivit orden "ska bara" på bandet i punktskrift, vilket uppmanar kvinnor att undersöka sina bröst istället för att skjuta upp det.

Ordet ska symbolisera det obehag många kvinnor kan känna inför bröstcancerfrågan och de ursäkter man kan hitta på för att slippa undersöka sina bröst.

– Att undersöka brösten är som att läsa med fingrarna, därav punkskriften, förklarar Gert Wingårdh.

Rosa Bandet är en internationell symbol men Cancerfonden har valt att varje år ge bandet ny form med hjälp av svenska kända formgivare, där bland annat Lars Wallin stått för formen ett år.

Idag invigs kampanjen och under hela månaden följer olika event och seminarium runt om landet för att uppmärksamma kampanjen. Den 29 oktober sänds Rosa Bandet-galan på Malmö Arena som också kommer sändas på TV3.

Kronprisessan beskyddar kampanjen

I år tar kronprinsessan Victoria rollen som officiell beskyddare av Rosa Bandet-kampanjen.

– Kronprinsessan har tidigare visat stort intresse för både bröstcancerfrågan och forskning. Det känns fantastiskt att kronprinsessan ställer upp som officiell beskyddare av vår kampanj och kampen mot bröstcancer. Det är tyvärr en kamp som alltför många kvinnor tvingas brottas med i dag. Men tack vare det stora engagemang som finns kan vi förbättra framtiden för alla som drabbas, säger Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin.

Fakta: Bröstcancer