Tre av fyra mår bättre efter träning

Uppdaterad 2018-02-14 | Publicerad 2018-02-13

Att bli smalare och snyggare i bikinin är inte den enda anledningen till att vi svenskar drar oss till gymmet.
En ny undersökning om svenskars träningsvanor visar att det psykiska välbefinnandet och möjligheten att logga ut från en kaotisk vardag är minst lika motiverande. 

Ny undersökning visar att tre av fyra upplever att de mår bättre efter att de tränat.

En ny undersökning, som utförts av YouGov på uppdrag av friskvårdskedjan Fitness24Seven, visar att det inte bara är magrutor och stora biceps som motiverar svenskarna att gå till gymmet varje vecka. Allt fler har förstått att fysiskt aktivitet är bra för hjärnan och att träningen kan hjälpa oss att må bättre.

Sover bättre

Närmre tre av fyra av de tillfrågade i undersökningen, 72 procent, uppgav att det upplevde en positiv psykologisk effekt och att de mår och presterar bättre efter ett träningspass.

Några av de positiva effekter som framförallt lyftes fram i undersökningen var att 61 procent angav att de sov bättre, 60 procent att de blev på bättre humör och 58 procent att de kände sig mer avslappnade. 40 procent av de tillfrågade uppgav att träningen hjälpte dem att tänka bättre och 24 procent att träningen gjorde dem till bättre problemlösare.

”Ladda batterierna”

Att använda träningen som en ventil för att bli av med stress och negativa känslor i den kaotiska vardagen verkar också vara en allt vanligare strategi enligt undersökningen.

– Anledningarna till att människor rör på sig och behoven är så oerhört individuella idag. Folk tränar inte längre bara för att bli starka eller snygga. Vissa använder träningen för att bli skärpta på jobbet medan andra kanske bara vill komma från småbarnskaoset hemma för en stund och ladda batterierna, säger Maria Wallbrand, Marknadsansvarig på Fitness24Seven i ett pressmeddelande. 

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av friskvårdskedjan Fitness24Seven. Under perioden 29-30 november 2017 har sammanlagt 1017 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Följ ämnen i artikeln