”Huvudvärken har helt försvunnit”

Tvåbarnsmamman Caroline Silverlie, 33, testade alternativ metod – blev fri från all smärta

HÄLSA

GÄVLE.

En dag sa det bara pang för egenföretagaren Caroline Silverlie. Från att ha varit frisk som en nötkärna fick hon en sprängande huvudvärk som vägrade ge med sig. När varken prover eller röntgen kunde lösa problemet började hon leta hjälp på annat håll.

– På nätet hittade jag en artikel om vitalmetoden – det räddade mitt liv, säger hon.

Foto: PERNILLA WAHLMAN

Tvåbarnsmamman Caroline Silverlie har alltid gillat att ha mycket på gång samtidigt. Och länge gick det bra. Knappt fyllda trettio drev hon ett eget it-bolag och inte långt därefter även en dejtingsajt. I samma veva skaffade hon sig en egen PT och gick in för träningen till hundra procent.

– Jag skulle springa ett lopp för första gången i mitt liv och ville komma i bra form inför det, säger Caroline Silverlie.

Men en dag sa det pang.

– Jag som aldrig tidigare haft ont i huvudet fick en blixthuvudvärk som aldrig försvann. Det var som att ha en tryckande hjälm på huvudet dygnet runt. Jag gick och la mig med huvudvärk och vaknade med huvudvärk.

Trots en rad prover och flera röntgenundersökningar kunde läkarna inte hitta något fel. Caroline Silverlie fick en remiss till en sjukgymnast, gick på akupunktur och massage. Hon prövade allt utom värktabletter som hon vägrade, hon skulle bli frisk utan att äta värktabletter. Ingenting hjälpte. Hon började känna sig alltmer uppgiven. Och orolig.

– Tanken slog mig att det kunde vara en hjärntumör eller en hjärnblödning. Hur skulle man annars kunna förklara att jag, som hade en helt fläckfri sjukjournal, kände sådan smärta?

”Chins-stången är perfekt för mina hemmaövningar. Jag behöver hålla mig mjuk i nacken”, säger Caroline Silverlie.
Foto: PERNILLA WAHLMAN
”Chins-stången är perfekt för mina hemmaövningar. Jag behöver hålla mig mjuk i nacken”, säger Caroline Silverlie.

Djupgående massage

Tiden gick. Caroline Silverlie tvingades bromsa många delar i sitt liv och träningen fick hon ge upp helt. Efter närmare ett och ett halvt år insåg hon att vården inte kunde ge henne den hjälp hon behövde.

I jakt på alternativa behandlingar googlade hon runt på nätet – och hittade en text om vitalmetoden, en form av djupgående massage. Hon blev intresserad och kontaktade kliniken. Eftersom hon redan var utredd av sjukvården var hon välkommen på behandling direkt. Sedan gick det snabbt.

– Redan efter första behandlingen kände jag att något hänt. Efter den tredje började spänningarna lätta rejält och efter den sjätte försvann värken helt. Jag kände hur nackmuskeln slutade krampa, det var som en gitarrsträng som släpper, säger Caroline Silverlie.

Vitalmetoden går ut på att man genom tryck på specifika muskler i rygg, säte, hals och nacke löser upp spänningar och rensar ut slaggprodukter. Caroline Silverlie säger att det känns som ilningar som går från rygg och nacke upp i huvudet när terapeuten träffar de spända partierna.

– Det är både lite skönt och smärtande på samma gång, säger Caroline Silverlie.

Orka vara mamma

Caroline Silverlie.
Foto: PERNILLA WAHLMAN.
Caroline Silverlie.

I dag, ett år efter behandlingarna, har hon trappat ner på tempot och är extra vaksam på sin kropp. Hon har sålt sin del av it-bolaget och ägnar sig huvudsakligen åt dejtingsajten, varvat med en del konsultjobb på frilansbasis. Och hon tränar fullt ut, både på gym och i form av powerwalk.

– Jag är bättre på att ta pauser och på att satsa på mig själv förebyggande. När jag känner mig lite extra belastad kan jag till exempel unna mig en helkroppsmassage och så ser jag till att sova ordentligt. Vänder jag på dygnet, äter dåligt eller slarvar med träningen mår jag sämre direkt.

Det är viktigt att nacken håller sig mjuk. Därför sitter det en chins-stång i dörröppningen in till ett av rummen hemma hos Caroline Silverlie.

– Jag ställer mig med axeln precis under så att stången trycker ner muskeln.

Och hon kan vara den glada och driftiga mamma hon vill till sina två barn, dottern Nova, 13, och sonen Mille, 8.

– Egentligen tror jag inte att de märkte någon större skillnad på mig när jag led av huvudvärken. Jag har alltid varit en sådan som härdar ut ända i det sista, på gott och ont, ler hon.

”Det var tur att min kropp sa ifrån, annars hade jag gått in i väggen”, säger Caroline Silverlie, här med dottern Nova och hunden Brorsan.
Foto: AFTONBLADET/2840
”Det var tur att min kropp sa ifrån, annars hade jag gått in i väggen”, säger Caroline Silverlie, här med dottern Nova och hunden Brorsan.

Så funkar metoden

Enligt Vitalmetoden beror 90 procent av all smärta i huvudet på anspänningar i muskulaturen som i sin tur påverkar nerverna i huvudet.

Under behandlingen ligger patienten på mage medan den så kallade vitalpraktikerna känner igenom kroppen och musklerna.

Det är inte ovanligt att det börjar knäppa i ryggen, som hos kiropraktorn, när spänningarna släpper. Själva huvudvärken sitter oftast i nacke och skuldror.

Sedan får kunden lägga sig på rygg och behandlaren trycker mot lymfstationer för att lösgöra slaggprodukter och gifter, vilket kan kännas rejält. Men redan vid andra behandlingen minskar smärtan.

Under första och andra veckan görs totalt fyra behandlingar och då brukar huvudvärken försvinna för de allra flesta.

Efter cirka tre veckor kan känningar av värken komma tillbaka och då görs en femte och senare en sjätte behandling.

FAKTA

Caroline Silverlie

Ålder: 33.

Bor: Gävle.

Familj: Barnen Nova, 13, och Mille, 8.

Gör: Frilansande IT-konsult och driver dejtingsajten vissla.se

Carolines tips till dig med huvudvärk

  • Gå inte upp på starkare tabletter utan att ha testat andra alternativ.

  • Ät hälsosam mat och ät regelbundet.

  • Slarva inte med sömnen.

  • Håll nacken mjuk, massera den ofta.

  • Testa vitalmetoden!

Olika typer av huvudvärk

Spänningshuvudvärk
En dov, stramande huvudvärk som känns i hela huvudet. Många beskriver det som ett hårt åtdraget band eller som en tung mössa på huvudet. Det är inte ovanligt att man även har ömma punkter i hårbotten eller i nacken, och ibland även i käkmusklerna.

Migrän
Ofta en halvsidig, svår och dunkande huvudvärk som kan byta sida efter ett tag. Man är känslig för ansträngning och om man rör sig hastigt. Man är ofta kraftigt illamående och kan kräkas och är även överkänslig för ljud och ljus. Kan stanna kvar i flera dygn om den inte behandlas.

Hortons huvudvärk
Ensidig, sprängande eller skärande smärta som upplevs närmast olidlig och sitter i eller omkring ögat. Smärtan kan också sprida sig till tinningen, käken, näsan, hakan eller tänderna. Den återkommer alltid på samma ställe

Huvudvärk orsakad av läkemedel
Den som tar mycket värktabletter kan till slut bli beroende av dem och drabbas av kronisk huvudvärk, smärtsystemet kommer i obalans. Smärtan är dov och diffust spridd över huvudet och ringande ljud i öronen är vanligt.

Huvudvärk vanligast hos unga

Huvudvärk är ett vanligt och återkommande symtom hos svenskarna:

Vanligaste typen av huvudvärk är spänningshuvudvärk.
Två miljoner svenskar får spänningshuvudvärk någon gång varje vecka.
Halva befolkningen har spänningshuvudvärk någon gång i månaden. 
Nio och tio kvinnor och tre av fyra män i åldrarna 20–30 år drabbas då och då av huvudvärk.
Förekomsten minskar med ökad ålder och efter sjuttio års ålder rapporterar endast fem av tio kvinnor och en av fyra män huvudvärk.

Källa: Vårdguiden, Lakemedelsboken.se