Snygg = lycklig?

Publicerad 2014-10-16

Ett fördelaktigt utseende kan ha sina fördelar. Men är det långvarig lycka du eftersträvar kan alltför mycket fokus på det yttre snarare ge motsatt effekt.

Blir livet lyckligare med rätt stil och en perfekt kropp? Är snygga människor lyckligare än andra – eller är det rent av tvärtom?

Vi pratade med lyckoforskaren Filip Fors för att reda ut fem myter om lycka och utseende.

Vi lever i en tid och kultur där vackra människor ständigt framställs som lyckliga och framgångsrika. Det är lätt att tro att det ena automatiskt leder till det andra. Men blir man verkligen lyckligare av att förändra kroppen, byta hårfärg eller justera vikten? Vi frågade lyckoforskaren Filip Fors som är doktor vid Umeå Universitet och skapare av lyckoappen Feely.

– Utseende har ett visst samband med lycka, men kopplingen är inte särskilt stark. Det finns hundratals faktorer som påverkar hur lycklig du är och utseende är bara en, och den har dessutom inte särskilt stor påverkan, säger han.

Om du strävar efter ett långsiktigt välbefinnande snarare än korta lyckokickar är utseendet alltså inte det viktigaste att fokusera på. Forskning visar till och med att personer som fokuserar mycket på yttre saker som pengar, prylar och utseende tenderar att må sämre – både fysiskt och psykiskt.

Filip Fors.

– Det största problemet är att du väldigt fort vänjer dig vid hur du ser ut, vilket gör att den lyckoeffekt som upp-står snabbt avtar, säger Filip Fors.

Enligt honom påverkas lyckonivåerna till stor del av vad du fokuserar på.

– Lycka handlar mycket om uppmärksamhet. Är du en person som tänker mycket på utseendet kommer det att ha större betydelse. Umgås du med människor som är utseendefixerade kan det också påverka. Och ju mer du tänker på andras utseende, desto mer kommer du att bry dig om ditt eget, säger han.

I så gott som alla sammanhang påverkas du av din inställning och relation till din kropp. Forskning visar att ett negativt kropps­fokus leder till sänkt livskvalitet, sämre relationer och dessutom hindrar männi­skor från att nå sin fulla potential.

Att fokusera för mycket på specifika komplex kan sluka mängder av energi. Om man är extremt missnöjd med någon kroppsdel kan man tro att livet skulle bli lättare om den förändrades – men så är inte fallet enligt Filip Fors.

– En särskilt kroppsdel har liten ­betydelse för utseendet som helhet, och utseendet har liten betydelse för lyckan och livskvaliteten, säger han.

Om du är missnöjd med ditt utseende är det viktigare att du ändrar dina tankar om hur du ser ut än att du förändrar kroppen. Personer som tycker att de ser bra ut är nämligen lyckligare än de som inte trivs med sitt utseende – men det har förvånansvärt lite att göra med hur de faktiskt ser ut. Att vara snygg och att tycka att man är snygg är nämligen två olika saker.

Skönhet är ingen garanti för en positiv självbild. Även många vackra människor lider av komplex och negativ kroppsuppfattning.

Fem myter om lycka och utseende

1. Snygga människor är lyckliga

Det finns ett svagt samband mellan skönhet och lycka, men naturligtvis har även attraktiva personer problem, utmaningar och känslodippar, precis som alla andra. Lyckligtvis finns det betydligt effektivare vägar till lycka och välbefinnande än att förändra kroppen, se rutan här intill.

2. Hur jag ser ut påverkar hur jag ser på min kropp

Människor med likadana kroppstyper kan ha helt motsatta tankar om sitt utseende och vara allt ifrån helnöjda till superkritiska – det hänger inte på utseendet. Vad du tänker om din kropp påverkar däremot hur mycket du tycker om den – oavsett hur den ser ut.

3. Kicken från en ny look håller i sig

Nej, tyvärr. Den lilla lyckoeffekt du får av att förändra ditt utseende går snabbt över, och risken finns att du kommer att vilja förändra mer för att få fler kickar. Men visst är det härligt att känna sig fin, så njut när du kan av kickarna men var medveten om att de går över.

4. När jag är snygg blir jag lycklig

Nej, men det finns däremot ett omvänt samband eftersom välbefinnande och lycka ger dig en utstrålning som är väldigt tilltalande. Lyckliga människor är dessutom mer positivt inställda till det mesta – inklusive sitt utseende – så i stället för att jaga lycka genom skönhet kan du låta lyckan stärka din utstrålning, attraktionskraft och självbild.

5. Självkritik kan göra mig vacker

Många som antar att den stora lyckan finns i en perfekt kropp försöker motivera sig till att förändra kroppen genom att vara självkritiska och hårda mot sig själva. Forskning visar att det inte bara är kontraproduktivt utan också får dem att må sämre. Vill du må bra behöver du vara lika vänlig och kärleksfull mot dig själv som du är mot alla andra viktiga människor i ditt liv. Då blir det också lättare att både tycka om din kropp och att behandla den vänligt och hälsosamt.

NYFIKEN PÅ ATT LÄSA MER?

”Lev med din kropp” av Ata Ghaderi och Thomas Parling.

”Lyckans verktyg” av Sonja Luybomirsky.

”Self-Compassion” av Kristin Neff.

SÅ HÄR KAN DU BLI LYCKLIGARE

TRÄNA: För att må bra, inte för att bli snygg!

Lyckoforskarna är helt överens om att motion och fysisk träning är effektiva vägar till lycka. Men träna för att må bra här och nu, inte för att uppnå något mål i framtiden som du hoppas ska göra dig lycklig. När du rör på kroppen för att må bra i stället för att förändra den kommer du dessutom att uppleva en starkare motivation och mer träningslust – vilket i sin tur leder till ännu mer välbefinnande!

MEDITATION OCH MINDFULNESS: Ett bra sätt att skapa perspektiv till kritiska kropps­tankar är att börja med någon form av meditation. Särskilt mindfullnessmeditation främjar kroppsnärvaro och hjälper dig att fokusera på att uppleva kroppen inifrån i stället för att granska den utifrån. Mängder av hjärnstudier visar också att regelbunden meditation skapar mer aktivitet i de delar av hjärnan som är kopplade till positiva känslor.

SEX, GOS OCH KRAMAR: Forskning visar att personer som har sex regelbundet är lyckligare än personer som inte har det. Närhet i form av gos och kramar får dig också att må bra genom att frigöra hormoner i kroppen som gör dig lugn och lycklig.

Linnea Molander

Följ ämnen i artikeln