Ät bröd och pasta – gå ner i vikt

Uppdaterad 2018-04-04 | Publicerad 2013-07-12

Den nya dieten ger pastan revansch.

Länge har de kolhydratssnåla dieterna dominerat, uteslut kolhydrater och rasa i vikt varit parollen.

Men det finns en uppstickare – bröddieten.

Den israeliska dietisten, Olga Raz, menar att man visst kan äta mycket kolhydrater och ändå tappa i vikt.

Olga Raz arbetar på Sourasky Medical Center i Tel Aviv och lanserar ett annorlunda sätt att gå ner i vikt. För alla brödälskare som bittert kämpat med LCHF och GI är den räddningen – bröddieten.

The Bread for Life Diet, som också är titeln på Olga Raz bok, går ut på att äta mellan 8-12 skivor bröd om dagen för kvinnor och 16 skivor bröd för män. Enligt Olga Raz kan dieten ge en viktminskning med nio kilo på åtta veckor.

Fettsnåla tillbehör

För att hålla vikten krävs det att brödets tillbehör är fettsnåla. Du kan därmed glömma standardpålägg som smör och ost.

Olga Raz menar att om vi äter mer bröd och kolhydrater ökar ämnet serotonin i kroppen. Det är en kemisk signalsubstans som signalerar välmående. Genom att serotoninet ökar får de som går på bröddieten automatiskt en känsla av tillfredsställelse efter de ätit, som minskar sötsuget. Det ska också ge effekter som godare sömn och ett bättre humör.

Dietisten Anna Ottosson menar att bröd i sig är ett nyttigt livsmedel men trycker på att det är viktigt vilket sorts bröd och vilken sorts kolhydrater vi väljer att äta.

– Bröd har absolut en plats i en hälsosam livsstil. När vi äter frukost och ska bryta nattfastan är bröd en perfekt del, säger hon.

Viktigt vad som ligger på mackan

Anna Ottossons tips är att välja fullkornsbröd istället för vitt och fluffigt bröd. Men det är inte bara vilken typ av bröd som spelar roll. Viktigt är också vad som ligger på.

– I Sverige väljer vi traditionellt ost, leverpastej och korv som är feta pålägg. Det måste finns en bra kombination med hur man äter bröd, säger hon.

Enligt bröddieten är 8-12 brödskivor om dagen rekommenderat, något i överkant tycker Anna Ottosson.

– Det låter mycket. Jag är generellt starkt kritiskt till dieter. Det är som att gå i för små skor. Det funkar ett tag men sen faller det för många.

Pastans revansch

För två år sedan kom forskaren Liza Rosén med sin avhandling om GP- Glykemisk profil.

Det är ett nytt mått för att mäta blodsockret efter man har ätit ett kolhydratslivsmedel. Glykemiskt index, GI, mäter inte hur blodsockerkurvan ser ut, bara hur stor den blir. GP däremot mäter hur hög och hur lång blodsockerkurvan blir och kompletterar därmed GI-måttet.

Med den nya mätmetoden har vissa livsmedel som tidigare ansett som dåliga, ur GI-syndpunkt, fått revansch. Ett av dem är pasta.

– Stärkelsen i pasta är så tätt packad vilket gör att kroppen bryter ner den långsamt och omvandlar till blodsocker som kommer ut i lagom doser, säger Liza Rosén.

Även rågbröd har ett högt GI-värde trots dess låga insulinpåslag.

– Trots en bra blodsockerprofil får rågbrödet högt GI-värde. Det blir orättvist, för rågbröd är ju ett jättebra livsmedel som hjälper kroppen undvika stora blodockersvängningar och som dessutom är rikt på fiber, vitaminer och mineraler, säger Liza Rosén, som idag arbetar som produktutvecklare på Fazer.