”Vi var livrädda att Amanda hade fått en tumör”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-22

Nu börjar högsäsongen – för fästingarna. När Amanda fick borrelia blev ansiktet förlamat.

Amanda Köpsén- Cooper, 11, tillsammans med sin pappa Kenneth Köpsén. För fem år sedan fick Amanda borrelia med förlamning i ansiktet som följd.

”Sluta dregla!” förmanade föräldrarna sin femåriga dotter. Men snart förstod de att det inte handlade om trots – halva Amandas ansikte var förlamat.

Då fylldes de i stället av skräckfantasier om både propp och tumör.

– Det var faktiskt en lättnad när vi fick veta att det ”bara” var borrelia, säger pappa Kenneth Köpsén.

Det är en pigg och glad elvaåring som sitter bredvid sin pappa vid köksbordet. Men den där sommaren för fem år sedan var Amanda allt annat än pigg. Kenneth och sambon Camilla förstod inte vad det var för fel på dottern. Det började som en vanlig influensa med muskelvärk och feber. Men sjukdomen gick åt fel håll och Amanda blev allt sämre. Om någon rörde vid henne jämrade hon sig av smärta. En morgon ramlade hon ihop i hallen och sa ”Jag är så trött, jag orkar inte mamma”. Då tog föräldrarna med henne till vårdcentralen.

– Men läkaren sa att det bara var en vanlig influensa och skickade hem henne igen, berättar Kenneth Köpsén.

Efter några dagar började den vänstra halvan av Amandas ansikte hänga och hon kunde inte stänga ögat.

– I början tjatade vi på henne att stänga ögat och sluta dregla. Men sen förstod vi ju att hon faktiskt inte kunde, säger Kenneth och tittar ömsint på Amanda.

Till sjukhus för provtagning

När de ringde vårdcentralen och berättade om ansiktsförlamningen fick de order om att åka in till sjukhuset så fort som möjligt. Där fick Amanda lämna både blodprov och ett smärtsamt ryggmärgsprov. Amandas tre år äldre syster, Johanna, började storgråta när hon hörde lillasysterns hjärtskärande skrik under provtagningen. När de samma dag fick provsvaret – som visade att det var borrelia – drog familjen en lättnadens suck.

– Det var faktiskt skönt att det ”bara” var borrelia. Innan vi visste gick man runt och spekulerade. Det fanns tankar om att det kunde vara en propp, tumör eller något annat hemskt.

Först förstod de inte när Amanda kunde ha blivit smittad. Men så kom de på att hon faktiskt hade fått en fästing bakom örat ett år tidigare. Den enda fästing Amanda hittills har fått. Om man får borrelia brukar det dyka upp en rodnad stor som en femkrona kring fästingbettet. Men på Amanda syntes det ingenting alls.

Medicinen hjälpte snabbt

– Eftersom hon var så liten kunde hon inte ta tabletter utan fick åka in till sjukhuset och få antibiotika intravenöst under tio dagar. Hon fick ha en lapp för ögat på natten så att det inte skulle bli uttorkat, säger Keneth.

– Man tyckte så synd om henne, men det var skönt att se hur snabbt hon svarade på medicinen och blev bättre.

Efter två veckor var Amanda helt återställd.

Kenneth tar fram en bild på en lättad liten tjej som vandrar ut från sjukhuset efter sista medicineringsdagen. På högerhanden har hon ett plåster där droppslangen suttit. I den vänstra håller hon en påse full med godis och glass. Belöningen för att hon kämpat så tappert.

Experten: "Borreliautslaget kommer efter minst en vecka"

Som distriktssköterska på Djurö vårdcentral får Sirkka Lytter svara på en hel del fästingfrågor. Allra vanligast är det att folk har frågor om rodnaden kring stället där fästingen bitit sig fast.

– Många undrar om det är borrelia. Men det blir ofta en irritation kring bettet ändå. Borreliautslaget kommer inte upp förrän efter en eller flera veckor, så man kan lugnt vänta några dagar och se hur det utvecklar sig, säger Sirkka Lytter.

Fästingen sätter sig gärna i våra hudveck. Där är huden lite mjukare och det är lättare att bita sig fast. Barn som leker i skog och bland högt gräs får oftare fästingar kring huvudet, runt öronen till exempel. Därför drabbas de också oftare av allvarligare komplikationer som hjärninflammation.

Hur får man bort fästingen?

– Dra den rakt ut med en pincett. Det är ingen fara om någon del skulle bli kvar, eftersom kroppen stöter bort allt sen. Så peta inte för mycket – då kan det bli infekterat i stället.

Till skillnad från TBE-viruset, som man smittas av på en gång, kan det ta lite tid innan man får borrelia. Fästingen har nämligen bakterien i magen och måste kräkas upp den. Så det gäller att få bort den lilla blodsugaren så fort som möjligt.

– Och om du vet med dig att du fått en fästing under sommaren och sen drabbas av huvudvärk, trötthet och illamående ska du kontakta läkare, säger Sirkka Lytter.

Följ ämnen i artikeln