Svenskt vaccin mot diabetes

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-19

Sjukdomen hejdad i studie med 70 barn

”Det kan vara ett genombrott”, säger forskningsledare Johnny Ludvigsson.

Ett svenskt vaccin kan förändra livet för barn med typ 1-diabetes.

– Om vi kan påverka sjukdomsförloppet är det ett genombrott. Det har vi aldrig lyckats med tidigare, säger Johnny Ludvigsson, professor och specialist på barndiabetes.

(Klicka för större grafik.)

Vaccinet heter Diamyd. Det innehåller GAD – ett enzym som finns naturligt i kroppen. Detta ämne kan trigga immunförsvaret att attackera de insulinproducerande cellerna, så att man får typ 1-diabetes.

När barnen blir sjuka har 80 procent av de insulinproducerande cellerna redan utplånats. Med vaccinet hoppas man kunna rädda de celler som finns kvar.

Högre tolerans

– Genom att injicera en liten dos GAD kan man förhoppningsvis öka toleransen mot ämnet och därmed förhindra att fler av de insulinproducerande cellerna attackeras och dör, säger Johnny Ludvigsson, överläkare på barnkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hur kan vaccinet lindra sjukdomen?

– Den kan bli lättare att behandla om man kan behålla en del av sin egen insulinproduktion. Man får mindre svängningar i blodsockret och färre långtidskomplikationer av sjukdomen.

70 barn i studien

En svensk studie med 70 barn med typ 1-diabetes har visat att vaccinet har effekt. Barnen fick två injektioner med en månads mellanrum. Hälften fick vaccin och hälften placebo.

– De barn som hade fått vaccinet behöll mycket mer av sin egen insulinproduktion. Förlusten av insulinproducerande celler var nästan dubbelt så stor bland dem som hade fått placebo. Allra störst effekt fick vaccinet på barn som hade haft diabetes i max tre månader, säger Johnny Ludvigsson.

Resultaten publicerades i The New England Journal of Medicine i oktober 2008.

Nu hoppas forskarna kunna bekräfta resultatet i två nya större studier.

– Om vaccinet fungerar har vi för första gången lyckats behandla en autoimmun sjukdom med autoantigenet själv, säger forskningsledaren Johnny Ludvigsson.

Helena Elding Larsson.

”Effekten finns”

Kan vaccinet rentav bota sjukdomen? Det undersöker man nu bland 50 riskbarn mellan fyra och nio år i en pilotstudie i Skåne.

– Vår förhoppning är att vaccinet kan fördröja eller förhindra att barnen får typ 1-diabetes, säger Helena Elding Larsson, som leder studien och är överläkare i barnmedicin på Universitetssjukhuset i Malmö.

Vad tror forskarna själva?

Kommer vaccinet att fungera?

– Ja, det tror jag. Det ska till någon förvånande sak om det inte ska gå att bekräfta att effekten finns. Om vi lyckas kan vaccinet bli rutin vid sidan om insulinbehandlingarna. Det blir i så fall första gången vi får en behandling som påverkar själva sjukdomsförloppet och sjukdomen, säger Johnny Ludvigsson.

– Om vi sedan kan förebygga diabetes hos barn, vore det enastående.