Choklad minskar risk för hjärnblödning

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-12

Ät mer choklad – för hjärnans skull.

En ny rapport visar att regelbunden chokladkonsumtion kan minska risken att drabbas av hjärnblödning.

Nu kan du mumsa på din chokladkaka med riktigt gott samvete. En grupp amerikanska forskare har sammanställt tre studier om choklad och hjärnblödning och upptäckt att två av dem visar att choklad minst en gång i veckan minskar risken att drabbas av hjärnblödning med 22 procent jämfört med om man inte äter choklad alls.

De som åt 50 gram choklad per vecka hade nästan halverad risk att få hjärnblödning.

Bitter och 70 procentig

Forskarna kunde dock inte konstatera om det är en viss typ av människor som äter choklad och att de kanske finns andra förklaringar till att just de inte löper lika hög risk att drabbas av hjärnblödning.

Tidigare amerikanska studier har visat att mörk choklad är bra för blodkärlen, mot diabetes, att det morverkas cancer och hjärtproblem, troligen beroende på att den innehåller stora mängder antioxidanter som kallas flavanoider.

Men då gäller det att välja rätt choklad: minst 70 procent kakaohalt ska den ha och det ska dessutom vara bitter.