Efter rökförbudet – doftförbudet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-21

Nytt förslag: Parfymförbud för kommunanställda

Starka parfymer kan framkalla astmaanfall och allergiska reaktioner hos känsliga personer.

Nu föreslår Astma- och Allergiföreningen i Uppsala och Knivsta att de kommunanställda ska sluta använda parfymerade produkter.

Allergiframkallande? Astma- och allergiföreningen i Uppsala och Knivsta föreslår en policy mot starka parfymer.

Rökförbudet har slagit igenom på bred front.

Att kunna ta en cigg på krogen, tåget eller flyget är numera historia.

Många kommuner och landsting har också valt att förbjuda rökning på och runt offentliga arbetsplatser som sjukhus, skolor och förskolor. De anställda uppmanas att vara helt rökfria under sin arbetstid – bland annat av hänsyn till allergiker och astmatiker.

Nu går Astma- och Allergiförbundet ett steg längre och föreslår att kommuner och landsting även ska rekommendera sina anställda att inte använda starkt parfymerade produkter på arbetstid.

Stort problem

– För många av våra medlemmar är starka dofter ett stort problem. Vi tycker att det är rimligt att man ska kunna gå till vårdcentralen, eller till skolan för den delen, utan att behöva riskera att bli sjuk, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet med ansvar för innemiljöfrågor.

I Uppsala och Knivsta har den lokala Astma- och Allergiföreningen skickat brev till sina respektive kommunstyrelser. I brevet uppmanas kommunerna att anta en policy om att de anställda ska undvika parfymer och andra parfymerade produkter under arbetstid.

– Vi fattade beslut om att göra det här på vårt senaste årsmöte. Just att ha tillgång till den offentliga sfären, att kunna gå till skolan eller att kunna ha hemtjänst utan att behöva lida av starka dofter, tycker vi är viktigt, säger Astrid Mäkitalo, ordförande i Astma- och Allergiföreningen i Uppsala och Knivsta.

Svårt ta fram policy

Gunilla Tuvin, personalchef i Knivsta kommun, säger i en intervju med Sveriges Radios P1 Morgon att hon har förståelse för problemet. Samtidigt, menar hon, kan det vara svårt att ta fram en policy för något som är så pass personligt som hur man luktar och vilket hårschampo man väljer – många skulle kunna uppfatta det som integritetskränkande, tror hon.

Marie-Louise Luther tror dock att det främst handlar om kunskap. Förstår man att ens starkt doftande deodorant kan göra andra människor sjuka, är nog många öppna för att byta.

– Problemet är att det kan vara svårt att få tag i parfymfria alternativ. Men utbudet styrs av efterfrågan – frågar fler efter parfymfria produkter blir det säkert vanligare, säger hon.

Många besvärade av starka dofter

Annica Lundbäck

Följ ämnen i artikeln