Så lindrar du din pollenallergi

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-28

Läkarens 17 tips som räddar dig

Var fjärde svensk kommer att snörvla sig genom vår- och sommarmånaderna.

Men lugn. Det går att lindra besvären: allergiläkaren ger sina bästa tips som räddar dig!

Allergierna har ökat drastiskt de senaste 40 åren och i dag lider så mycket som 20-25 procent av alla svenskar av luftvägsallergi.

– Varför det ökat vet vi inte. Men det kan bero på att vi i dag lever för rent och att våra immunsystem har för lite att jobba med, säger Victoria Strand, specialist allergisjukdomar på S:t Görans sjukhus i Stockholm och fortsätter:

Vad är allergi?

– Allergi är när kroppen bildar antikroppar mot främmande ämnen och uppfattar dem som ett hot. Antikropparna är egentligen till för att skydda oss mot infektioner. Men när det gäller allergi så uppstår en sorts felmekanism som gör att vi börjar bilda antikroppar mot ofarliga saker som björk, gräs och pälsdjur, säger Victoria Strand och fortsätter:

– Det gör att kroppen reagerar med försvarsmekanismer vilket ger sig uttryck i allergisymtomen.

Varför vi blir allergiska finns det inget riktigt svar på. Men till viss del är det ärftligt. Många kan vara pollenallergiker utan att veta om det. Symtomen är snarlika en vanlig förkylning.

Hur vet man då om man är allergisk?

– Kliande ögon och rinnande näsa är de vanligaste symtomen. Till skillnad från en vanlig förkylning så har du ingen feber eller halsont. Och snoret är oftast rinnigt och genomskinligt istället för gul/grönt. Är du varje år långvarigt förkyld och ofta trött i samband med pollensäsongen så är du med stor sannolikhet allergisk.

Ofta är man allergisk mot flera pollensorter.

– Har du antikroppar mot björk så har du ofta även det mot al och hassel, förklarar Victoria Strand.

Vad ska man göra om man misstänker att man är allergisk?

– Testa först de receptfria medicinerna från Apoteket. Hjälper det inte bör du allergitesta dig på närmsta vårdcentral. Du får då svar på om du har antikroppar i blodet eller inte.

Rökare löper större risk

De flesta får pollenallergin som barn eller i tonåren. Men även vuxna som aldrig haft några besvär kan helt plötsligt utveckla en allergi.

Det finns dock faktorer som gör dig mer mottaglig att utveckla en allergi:

– Om du röker eller om någon närstående gör det så löper du större risk att drabbas. Eller om du lever i ett fuktskadat hus.

Det är viktigt att lyssna på allergisymtomen eftersom det kan utvecklas till astma.

– Ju bättre du är på att behandla din allergi, desto lindrigare och mer begränsade blir dina besvär. De pollen du andas in hamnar både i näsan och i lungornas luftrör och kan utvecklas till astma. Astma är samma typ av inflammation som hösnuva, men den sätter sig på luftrören, i stället för nässlemhinnan eller ögonen.

När ska man uppsöka läkare?

– Om receptfria antihistaminer inte hjälper, säger Victoria Strand.

Förvärras vid graviditet

Pollenallergi brukar sällan försvinna helt och hållet. Men säsongssymtomen kan avta med åren. Det kan även gå åt andra hållet:

– En graviditet kan medföra försämring av allergin, hos andra blir det bättre. Då har det med hormonella faktorer att göra.

Det går att vaccinera sig mot pollenallergi. Man får då sprutor med det man är allergisk mot under en period på 3-4 år och effekten är ofta bestående. Det är det enda sättet som kan göra dig mindre allergisk. Men det är en tidskrävande och dyr behandling som endast kan erbjudas ett fåtal.

– Det gäller att det inte har fungerat med vanliga mediciner, förklarar Victoria Strand.

Brist på allergiläkare

Det har även kommit ett nytt allergivaccin mot gräs i tablettform som ska ätas varje dag under tre års tid. Men även det är dyrt och blir enbart aktuellt om inget annat hjälper.

– Vi hoppas på tabletter även mot björk och att priset ska bli lägre.

Det är stor brist på allergispecialister i Sverige och därför blir det svårt att ge den ökade mängden patienter den hjälp de borde ha, säger Victoria Strand.

Följ ämnen i artikeln