Många har dålig koll på vaccin mot lunginflammation

Uppdaterad 2018-07-18 | Publicerad 2018-02-23

Hosta, feber och influensa.
Vabruari rasar vidare och många ligger hemma och är sjuka eller tar hand om sjuka familjemedlemmar.
En vanlig sjukdom som många oroar sig för är lunginflammation.
– För den som misstänker att man drabbats av lunginflammation är det alltid bra att börja med att ringa till 1177, de svarar dygnet runt året runt, och där kan du få hjälp av en erfaren sjuksköterska, säger Per Follin, Stockholms läns landstings smittskyddsläkare.

En lunginflammation innebär att delar av lungorna har blivit inflammerade. Det börjar ofta som en förkylning med hosta och feber men istället för att bli bättre brukar symtomen förvärras efter några dagar. Orsaken är oftast en infektion av bakterier eller virus.

Pneumokocker vanligaste orsaken

Den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner såsom lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation är pneumokocker. Dessa sjukdomar förekommer i alla åldrar, även om pneumokockinfektioner främst drabbar de yngsta och äldsta individerna.

Bakterien är också en av de vanligaste orsakerna till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning, sepsis. När en bakteriell infektion uppträder som komplikation till en virusinfektion i de övre luftvägarna till exempel i anslutning till en influensa är det i regel pneumokocker som är orsaken.

–  Allvarlighetsgraden beror på personens tillstånd det vill säga patientens ålder, tidigare eller aktuella sjukdomar liksom vilken smitta det rör sig om, säger Per Follin, Smittskyddsläkare i Stockholm.

75 procent visste inte att det fanns

De flesta blir helt friska inom någon månad efter behandling av antibiotika men för bland annat äldre personer som redan är sjuka kan sjukdomen bli allvarlig. 

Det som kan vara bra att veta är att det finns ett vaccin som skyddar mot allvarlig pneumokockinfektion.

Något som många, enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av läkemedelsföretaget Pfizer 2017, inte har koll på. Hela 75 procent uppgav att de inte visste eller trodde det var möjligt att skydda sig mot infektionen, skriver GP.se. Drygt 52 procent uppgav också att de inte visste om de tillhörde en riskgrupp.

Men trots den dystra statistiken är vaccinet ingen nyhet.

– Nej egentligen inte, rekommendationer har funnits i flera år liksom erbjudandet till riskgrupper, säger Per Follin.

Behöver alla vaccinera sig?

– Nej, alla behöver inte. Syftet med att prata om riskgrupper är precis som ordet säger att identifiera de som av någon anledning har ”ökad risk”.

Hur bra skydd ger det mot lunginflammation?

– Vaccinet skyddar uppskattningsvis 60-80 % mot de former av svår lunginflammation där bakterierna kan återfinnas i blodet, säger Per Follin.

Alla spädbarn vaccineras

En allmän vaccination av spädbarn infördes 2009 i Sverige. Innan den allmänna vaccinationen infördes insjuknade drygt 100 barn under fem år i allvarlig pneumokocksjukdom varje och år och mellan 3-4 barn dog. Sedan vaccinationen infördes har sjukdomen minskat kraftigt bland barn under fem år.

1,5 till 2 miljoner människor dör varje år av pneumokockinfektioner i världen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) inträffar årligen cirka 14,5 miljoner fall av allvarlig pneumokocksjukdom hos barn under fem år, med 826 000 dödsfall. I slutet av 2016 hade 133 av världens länder infört vaccination mot pneumokocker i vaccinationsprogram.

Symtom på lunginflammation

Lunginflammation kan ge olika symtom.

Det är vanligt att du har några av följande:

  • Du får en vanlig förkylning med hosta, feber och ont i halsen som inte blir bättre, utan förvärras efter fyra till fem dagar.
  • Det gör ont vid djupa inandningar. 
  • Du hostar upp slem som är färgat - det kan vara vitt, gult, grönt, brunt eller blodblandat.
  • Du är andfådd.
  • Långdragen hosta tillsammans med trötthet och huvudvärk, och oftast även feber, kan ibland också tyda på lunginflammation.  

Du kan även få mer påtagliga symtom:

  • Febern kan ge frossa eller skakningar.
  • Du kan få svårt att andas.
  • Du kan bli omtöcknad och förvirrad.

Barn med lunginflammation kan även få andra symtom. Framför allt gäller det barn upp till sju års ålder.

Barnet kan:

  • Få väsande eller pipande andning
  • Andas snabbt, ofta i kombination med en svag stötande hosta
  • Bli blek, likgiltig och inte orka leka ens korta stunder
  • Kräkas
  • Ha ont i magen.

Tillhör du riskgruppen?

Under 2016 kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer om att riskgrupper bör vaccineras mot pneumokocker. Som riskgrupper räknas bland annat personer som är 65 år och äldre, personer med vissa kroniska sjukdomar samt rökare och personer med alkoholmissbruk.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177.se