Du blir deppig – av för lite pasta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-01

Bra för humöret med mycket kolhydrater

Ny amerikansk studie visar att man kan bli deprimerad av för lite kolhydrater.

Du kan bli deprimerad av för lite kolhydrater.

Det visar en ny amerikansk studie.

– Humöret var bättre hos dem som åt mycket kolhydrater och lite fett, säger professor Mai-Lis Hellénius.

I några år har kolhydrater nästan varit bannlysta för bantare. Olika kolhydratfattiga metoder – som GI och Atkins – har avlöst varandra. Men Livsmedelsverket rekommenderar traditionell kost med mycket kolhydrater och lite fett.

Nu har forskare i USA jämfört de båda dieterna. I studien ingick 106 överviktiga personer med ett BMI på 33,7. De fick äta max 1 672 kcal per dag under ett år.

Forskarna undersökte hur kosten påverkade vikten samt mentala funktioner som humör, oro och depressivitet.

Tydlig humörskillnad

– Det var tydliga skillnader till fördel för den traditionella kosten, säger Mai-Lis Hellénius, professor och överläkare vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

– Tydligast var skillnaderna när det gäller depression och humör. De som åt lite fett och mycket kolhydrater var mindre depressiva.

Mat påverkar humör

Det är första gången någon undersökt hur den psykiska hälsan påverkas på sikt av kolhydratfattig kost.

– Det är en spännande studie. Resultaten visar att kosten inte bara påverkar blodfettterna och blodtrycket, utan även vårt psykiska välbefinnande, säger Mai-Lis Hellénius.

Ingen viktskillnad

Kolhydrater omvandlas i kroppen till glukos, socker, som är hjärnans bränsle.

–?Det betyder inte att det är fritt fram för lösgodis, juice och läsk. Man ska äta långsamma kolhydrater som ger mättnad och energi under lång tid. De finns i grovt bröd, frukt, grönsaker, bönor och linser.

Bantningen då – någon skillnad mellan dieterna? Nej, i båda grupperna minskade deltagarna med 13,7 kilo i snitt.

Källa: Studien ”Long-term effects of a very low-carbohydrate diet and a low-fat diet on mood and cognitive function” publicerades i tidskriften

Archives of Internal medicine/Vol 169 i november 2009.