Hon vill förändra synen på kroppsideal – med hjälp av sin kropp

Uppdaterad 2018-05-23 | Publicerad 2018-05-10

Linda-Marie Nilsson släpper sin bok ”Så lärde jag mig att älska min kropp” den 9 maj.

2012 lade Linda-Marie Nilsson upp en bild på sin bikinikropp på Facebook.
På bara några timmar spreds den som en löpeld över världen och blev starten på hennes resa mot att börja älska sin kropp.
– Det var en helt surrealistisk upplevelse. Jag hade aldrig fått någon bekräftelse på det sättet för min kropp tidigare, säger hon.

Linda-Marie Nilsson, 26, har varit överviktig i hela sitt liv. Stora delar av sitt liv har hon försökt förändra sin kropp för att passa in i samhället. När hennes kropp inte såg ut som idealet kämpade hon istället för att vara bäst i allt – för att kompensera för att hon inte var smal.

Släpper sin första bok

2012 började resan mot att istället för att hata sin kropp lära sig att älska den.
I dagarna släpper hon sin första bok, ”Så lärde jag mig att älska min kropp”.

Boken är en peppande självhjälpsbok för att hjälpa fler att älska sig själva. I boken delar hon med sig av sin egen historia och ger konkreta tips på allt från hur man hittar rätt kläder till hur man hanterar kroppshat på nätet.

– Det var väldigt känslosamt ur många aspekter att skriva boken. Den tvingade mig att tänka tillbaka på saker jag upplevt genom åren som inte alltid varit så roliga. Att sätta allt i ett sammanhang har hjälpt mig ännu ett steg på vägen mot att verkligen älska mig själv och min kropp.

”Jag passade aldrig in”

I boken berättar Linda-Marie om hur hennes uppväxt som överviktig sett ut. Hur bilder av andra överviktiga saknats i mediebruset och reklamer, hur tjocka personer aldrig är porträtterats som något annat än tjocka och dumma i filmer, hur hon aldrig kunnat handla kläder i vanliga affärer och hur hon våndats i badhus och på stranden.
– Som barn kände jag mig oftast väldigt ensam, det saknades helt personer med min kroppstyp som jag kunde relatera till. Det jobbigaste var att alltid känna att jag aldrig dög som jag såg ut. Det var väldigt tråkigt att känna att man aldrig passade in, utan att jag skulle behöva ändra på mig för att duga.

Förändrade allt

Men 2012, när Linda-Marie var 20 år, förändrades allt. På gymnasiet hade Linda-Marie för första gången upplevt att folk accepterade henne för den hon var men synen i samhället, och i kommentarsfältet på hennes blogg, var fortfarande den samma. På sommaren fick Linda-Marie nog och på Facebook lade hon upp en bild på sig själv på stranden med texten: ”Jaja, kan alla med platta magar lägga upp sina strandbilder, så kan jag också det!”

På bara några timmar hände något som Linda-Marie än i dag, sex år efter, beskriver som surrealistiskt.

– Jag hade bara lagt upp bilden på Facebook och tänkte att mina kompisar skulle se den men kompisar till mina vänner började också gilla bilden och den delades och spreds med en enorm fart. Jag fick en del hemska kommentarer men mest kärlek. Det var en fantastisk känsla, jag hade aldrig tidigare fått den typen av bekräftelse, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt är det något sorgligt med det. Jag ser ut som många andra och att min bild skulle bli en världsnyhet säger ganska mycket om samhället vi lever i.

Här är den omtalade bilden som Linda-Marie lade ut på Facebook sommaren 2012.

Kroppspositivism

Efter att hennes bikinibild blev en världsnyhet har Linda-Marie jobbat aktivt med att lära sig att älska sin kropp och att inspirera andra att börja älska sina kroppar. Under åren har hon samtidigt haft ett heltidsjobb som kvällstidningsjournalist men i vår, i samband med att boken släpps, går Linda-Marie över till att jobba heltid som influencer och föreläsare. Hennes mål är att alla kroppar ska få finnas med och bli representerade i vårt samhälle.

– I dag är det fortfarande bara en kroppstyp som är idealet när det gäller mode och reklam men det har trots allt blivit en förändring mot när jag var barn. I dag finns fler som höjer rösten och tar plats och vågar visa upp sina kroppar oavsett form, säger hon och fortsätter:

– Att känna att min kropp betyder något för andra är stort. Innan kände jag bara att den var fel och ful. Nu känns det som att min kropp kan förändra saker för andra som är i samma sits och det känns både viktigt och kul.

Mycket kärlek men också hat

Du får mycket mail och kommentarer från personer som är glada över dina bilder, texter och tips. Vilken typ av personer är det som hör av sig till dig?

– Det är mest kvinnor men i väldigt olika åldrar. Från flickor i tio års åldern som berättar att de tidigare inte vågade vara med på gympan till damer i 75 års åldern som nu vågar gå till stranden för första gången på 50 år. Jag blir oerhört rörd av all den respons som jag får.

Du får även en del näthat och hemska kommentarer, hur hanterar du det?

– Jag plockar bort alla elaka kommentarer. Det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att hata mot andra på nätet. Jag vill att min instagram och blogg ska vara en härlig och positiv plats där man känner sig välkommen oavsett vilken kroppsform man har.

Det finns de som kritiserar dig för att du sprider ett budskap som leder till en ohälsosam livsstil. Vad säger du om det?

– Det är det vanligaste näthatet jag får men det är så sjukt. Jag uppmuntrar inte till någon fysisk förändring överhuvudtaget utan vill att alla ska må bra med den kroppen man har, säger hon och fortsätter:

– Sen tror jag på riktigt inte att någon skulle försöka bli tjock med flit. Som tjock är man väldigt diskriminerad i samhället och jag har svårt att tänka mig att någon frivilligt skulle kämpa för att bli tjock.

”Mer glad än jag någonsin varit”

Linda-Marie har under åren själv testat på de flesta dieter och olika bantningskurer som finns men slutade med det när hon bestämde sig för att istället börja älska sin kropp.

Hur har det påverkat ditt välmående, att du inte aktivt bantar och försöker bli smal?

– Jag mår mycket bättre i dag och är mycket mer glad än jag någonsin varit. Jag har egentligen aldrig mått dåligt av min kropp utan betydligt mer dåligt av mina tankar om mig själv och min kropp, säger hon och fortsätter:

– Jag tror inte jag är ensam om det. Utan tror att många mår dåligt av att de inte är nöjda och inte tror att deras kroppar duger. Det är det jag vill jobba med: Att visa att alla kroppar får finnas och har samma rättigheter.

Linda-Maries bästa tips för dig som vill lära dig att älska din kropp

  • Man kan inte styra över hur överviktiga personer porträtteras i media, böcker, filmer men på sociala medier kan man själv styra för att få en mer nyanserad bild. Mitt tips är därför att inte bara följa personer som har det ”accepterade kroppsidealet” utan följa personer i alla kroppsformer. Om du själv är överviktig kan man också få en massa bra tips på var man hittar kläder och annat.
  • Gå runt mycket naken/ eller med bikini i ditt hem. Lär dig att acceptera din kropp och bli mer bekväm i den. Dra för gardinerna om du har grannar nära och inte vill visa upp dig.
  • Vårda relationen till dig själv. När jag var missnöjd med min kropp så kunde jag dagligen tänka att jag var tjock ful och äcklig. Men jag skulle aldrig säga det till någon jag älskar. När jag känner mig ful eller tjock brukar tänka ”skulle jag säga detta till min mamma eller sambo?” Sanningen är att man inte skulle det för då skulle relationen ganska snabbt bli dålig och fördärvad – relationen till dig själv är inte annorlunda. Om du hela tiden trycker ner dig själv så kommer du få en dålig relation till dig själv.
  • I Linda-Maries bok och på hennes blogg, youtubekanal och instagram finns massor av andra tips att ta del av. Boken finns i butik från den 9 maj 2018.

Följ ämnen i artikeln