Vanessa riskerar få prostatacancer

Publicerad 2011-05-12

Genomgick könsbyte – men har prostatakörteln kvar

Kvinna med prostata Vanessa Lopez, 27, föddes som man men bytte kön för sju år sedan. Vid operationen lämnades prostatakörteln kvar – men risken att prostatan drabbas av cancer är lägre än hos män. Vanessa kan ändå tänka sig att göra ett PSA-prov: ”Absolut”, säger hon.

Hon är könsopererad till kvinna – men riskerar ändå prostatacancer.

– Jag har min prostatakörtel kvar, säger Vanessa Lopez, 27, som medverkar i dagens avsnitt av ”Aschberg möter modiga män” på Aftonbladets webb-tv.

Robert Aschberg och Sten Nilsson är båda aktiva i Mustaschkampen. Robert leder webb-tv-programmet ”Aschberg möter modiga män”, och Sten är läkare.

Vanessa Lopez bytte kön när hon var 20 år.

– Ända sedan jag var liten ville jag vara tjej. När jag var 16 år insåg jag att jag var transsexuell, berättar Vanessa, bloggare och deltagare i ”Big Brother”.

Hon fick hormonbehandlingar, testiklarna opererades bort och en könsrekonstruktion gjordes. Sedan dess är Vanessa kvinna – men har prostatakörteln kvar. Den bevaras hos alla transsexuella kvinnor.

– Dels är det tekniskt svårt att operera bort prostatan. Dels ger det inkontinens, att man läcker. Den körteln ska bara tas bort när man måste, som vid prostatacancer, säger Johan Rinder, överläkare på kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Årligen byter mellan 40 och 60 personer kön i Sverige. Två tredjedelar byter till kvinna.

Cancerrisken liten

Riskerar transsexuella kvinnor prostatacancer?

– Ja, de har i grova drag samma risk för prostatacancer som alla som har prostatakörteln kvar. Om man har otur kan det finnas förstadium till cancer

i prostatan när man blir könsopererad, säger Sten Nilsson, professor i onkologi och överläkare på Radiumhemmet vid Karolinska.

Men risken är sannolikt mycket liten. Johan Rinder känner bara till ett eller två fall i världen av prostatacancer hos transsexuella kvinnor.

Östrogenet hjälper

Att risken är lägre beror dels på att en stor del av produktionen av testosteron upphör när testiklarna tas bort. Testosteron underhåller prostatacancer. Dels på att transsexuella kvinnor får östrogen – som även är behandling vid spridd prostatacancer.

– Om man ändrar hormonnivåerna så minskar risken för prostatacancer, men tar inte bort den helt. Man kurerar inte någon från prostatacancer enbart med östrogenbehandling, säger Sten Nilsson.

Förhöjt PSA-värde i blodet är en markör för prostatacancer.

Kan du tänka dig att PSA-testa dig, Vanessa?

–Absolut, men jag är inte orolig, eftersom risken för prostatacancer är så liten. Jag oroar mig mer för bröstcancer.

Dags att odla mustaschen

Mustaschkampen är en årlig kampanj mot prostatacancer som Cancerfonden driver. Så kan du vara med och bidra till forskningen: Sätt in valfritt bidrag på pg 90 1986–0 eller bg 901–9514. Märk med KAMP. Sms:a ordet KAMP till 72988 och bidra med 50 kronor. Köp mustaschpin för 25 kronor på Coop, Clas Ohlson, Brothers eller Pressbyrån.

Mary Mårtensson

Följ ämnen i artikeln