Så lätt tappar du gravidkilona

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2012-08-28

På bara 12 veckor har Elaine blivit kvitt 24 kilo

Hon tar dagliga promenader, har två personliga tränare och äter enligt Viktväktarna.

På tolv veckor har Elaine Eksvärd tappat 24 gravidkilon.

– Att ta hand om sin kropp och hälsa är ett ansvar, speciellt när man har blivit mamma, säger hon.

Solen strålar på Elaine Eksvärd, 31, och hennes sportiga barnvagn där sonen Matheo, snart 3 månader, slumrar bakom en solgardin. För allmänheten har Elaine Eksvärd, tidigare Bergqvist, blivit känd som en retorikexpert och författare med vassa analyser av makthavarnas debatter och utspel. Men på senare tid har en liten grabb tagit stor plats i hennes tillvaro. Och nu vill hon komma i form efter graviditeten.

– Jag tar en promenad varje dag, i ur och skur, säger hon.

Vågen stod på 94 kilo

Strax före Matheos födelse i början av juni stannade hennes våg på 94 kilo. Totalt hade Elaine Eksvärd gått upp 28 kilo under graviditeten, trots att hon tränade fram till sjunde månaden.

– De tio sista kallar jag dock inte graviditetskilon utan glasskilon för i slutet åt jag glass varje dag, säger hon med ett skratt.

Så fort Matheo kommit till världen upphörde frosseriet.

– Två dagar efter förlossningen gick jag med i Viktväktarna online för ammande. Man får äta mycket mer mat än som vanlig medlem, så jag bantar absolut inte, förklarar Elaine Eksvärd.

Som gammal elitbasketspelare och hälsointresserad är träning, kost och välmående mycket viktigt för henne. 

– För mig var det hög prio att gå ner i vikt ganska snabbt, eftersom jag var vältränad innan och vet hur bra jag mår av rätt kost och motion. Jag hade även ont i knäna av all övervikt och behövde gå ner i vikt för att orka bära runt på min bebis, säger hon.

Efter att Matheo tittat ut och vätska som binds i en gravidkropp försvunnit bar den 176 cm långa Elaine Eksvärd på totalt 83 kilon, det vill säga 17 fler än före graviditeten. 

– Eftersom jag vägde 66 kilo innan jag blev gravid så har jag det som mål, fast egentligen är vikten irrelevant. För mig handlar det inte om kroppslig fåfänga utan om att må bra, mitt mål är att bli en stark mamma. Att jag blir smalare och snyggare kommer på köpet, säger hon.

Barnmorskan: OK

Förutom att reglera kosten började Elaine Eksvärd göra vissa övningar, som plankan, armhävningar och knäböj två veckor efter förlossningen.

– Och efter att jag hade varit på återbesök hos min barnmorska och kollat att allt var okej satte jag i gång med raska promenader. Nyligen började jag även träna med min PT (personliga tränare) David Englund, säger hon.

Tidskrävande, javisst. Men Elaine Eksvärd har inte en tanke på att prioritera bort träning bara för att hon numera är mamma. Snarare tvärtom.

– Att ta hand om sin kropp och hälsa är ännu viktigare efter att du fått barn. När jag tränar tänker jag på Matheo och inte på att få ett sexpack på magen. Jag lever hälsosamt för att jag vill leva länge och finnas där för mitt barn!

Elaine Eksvärds problem, som hon själv uttrycker det, är hennes midjemått.

– Kilona sätter sig över buken och det är inte bra ur hälsosynpunkt, säger hon.

Det är framför allt magkilona som driver henne i kampen som ”går lite trögt så här på slutet”.

– Om de extrakilon jag i dag bär på satt sig över rumpan hade jag nog varit nöjd nu, jag är ju ändå brasilianska, säger hon med ett leende.

Hennes förhoppning är att de sista fyra kilona ska vara borta när trädens löv börjar skifta i rött och orange.

– Men det är inte hela världen om jag inte lyckas eftersom det är en långsiktig lösning och ingen quick fix, säger hon.

Läkarens bästa tips: ”Ge dig själv ett år”

Ingen stress!

Det är förlossningsläkaren Lotta Luthanders bästa tips till nyblivna mammor som trånar efter sin gamla garderob.

– Ge dig själv ett år för att komma tillbaka till din normala kropp och kondition, säger hon.

Lotta Luthander, förlossningsläkare.

Platt mage och vältränad figur – gärna inom ett par veckor efter förlossningen. I dag känner många en press att snabbt komma i form efter en graviditet.

Banta inte!

Men att som nybliven mamma banta är inget som Lotta Luthander, förlossningsläkare och biträdande överläkare vid Södersjukhusets kvinnoklinik, rekommenderar.

Tvärtom kan det vara farligt, menar hon.

– Vid för snabb viktnedgång kan vissa ämnen i fettvävnaden frigöras och gå ut i bröstmjölken, som barnet får i sig om du ammar. Och exakt hur det påverkar barnet vet vi inte.

Lotta Luthander rekommenderar ”en långsam återgång till normalvikt”. Tyvärr finns det inte någon mall över en sund viktnedgång utan det beror på kvinnans startvikt och antal gravidkilon.

Olika förutsättningar

– Man får använda sitt bondförnuft. Att äta en kost med så lite socker och snabba kolhydrater som möjligt, men ändå ordentligt med mat så att man kan producera mjölk. Man får också träna utifrån de förutsättningar man har och beroende på hur vältränad man var innan, säger Lotta Luthander.

Promenader och knipövningar, för att stärka den uttänjda bäckenbotten, är en bra start.

– Är kvinnan snittad måste hon dock vara mycket varsam om såret och vänta sex till åtta veckor med raska promenader och andra övningar. Är kvinnan däremot vaginalförlöst utan komplikationer kanske hon kan börja nästan direkt, om allt känns bra. Man måste känna efter vad ens egen kropp klarar av, säger hon.

Följ ämnen i artikeln