Så slår bakfyllan mot kroppen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-01

I dag lider många svenskar sviterna av nyårsfestandet

Systembolaget hade drygt två miljoner besökare inför nyårsafton – som en följd drack mer än varannan svensk alkohol i går.

I dag svettas, ångras och skakas det runt om i landet.

Här är de fysiologiska förklaringarna till varför dina kroppsdelar mår som de gör dagen efter.

Ögon

Det går inte att lura ögat. Få slipper den klassiska rödsprängdheten dagen efter. Orsaken är att alkoholen vidgar ögats blodkärl. Dessutom kan

ögonen bli uttorkade, och upp­levas torra, på grund av spriten.

Mun?

Torr mun och ännu torrare hals. Orsaken är så klart vätskebrist. Känslan och torrheten blir mycket värre om man blandat alkohol med cigarettrök.

Matstrupe

Alkoholen kan ge slemhinnan i matstrupen en omgång. Dagen efter kan den därför göra ont och ömma.

Hjärta

När nervsystemet är onaturligt aktivt (under alkoholens utvandring ur kroppen) pumpar hjärtat på. Du kan därför få ökad puls och inslag av hjärtklappning under natten och bakisdagen.

Lever

Kroppen vägrar att lagra alkohol. I stället låter den levern bryta ner spriten. Genom oxidering i levern blir alkoholen till acetaldehyd, för att

i nästa steg bli till ättiksyra. Hur snabbt levern förbränner är individuellt, men en starköl kan ta runt två timmar. Dagen efter kan leverns hårda arbete skapa blodtrycksrubbningar och i vissa fall lågt blodsocker.

Bukspottkörtel

När du druckit alkohol drar en onaturligt hög produktion av magsaft i gång. Nästa dag kan

detta resultera i smärtor i bukens överdel och kräkningar.

Tarm

Tarmen jobbar snabbare med alkohol i omloppet. Därför blir också upptagningsförmågan slarvigare, vatten och mat slinker igenom. Under baksmällan kan det resultera i diarré.

Huvud

Huvudvärken har en given förklaring – uttorkning. Alkohol gör njuren sämre på att behålla vatten och då kissar vi ut det. I stället kliver alko­holen in och vidgar blodkärlen. I huvudet, där dessa är små och känsliga, blir detta extra tydligt. Blodets pumpande i kärlen kan upplevas som jämna och täta attacker. Dessutom bidrar sprit till minskat flöde av signalsubstansen serotonin. Detta leder dagen efter till ångest och irritation. Spetsat med orolig sömn blir känslorna värre.

Nervsystem

Alkohol är sövande. Men för att vi inte ska slumra in i medvetslöshet är vårt nervsystem på alerten när vi dricker. När alkohol lämnar kroppen, vilket den kan göra under hela bakfyllan, är nerverna hyperaktiva – vilket leder till svettningar, skakningar, hjärtklappning och stirrig­het. Utebliven sömn späder på dessa symptom.

Muskler

Musklerna är trötta och utpumpade dagen efter på grund av lågt blodsocker och uttorkning. Sämre ämnesomsättning bidrar till mjölksyra, som kan framkalla kramper.

Mage

Magsäcken kan bli irriterad av alkohol. För vissa är detta värre än för andra. Konsekvenserna dagen efter är sura uppstötningar och kräkningar.

Njurar

Hormon som kontrollerar njurarnas vätske­balans blir svajiga av alkohol. Detta leder till att njurarna inte hjälper till att behålla vatten som normalt. Vilket leder till vätskebrist, som är nyckeln till den dåliga formen dagen efter.

Kroppstemperatur

En dagen efter-effekt är att kroppens hormonproduktion och 24-timmarslunk fått sig en törn. Resultatet: kroppstemperaturen blir onormalt hö

Källa: Apoteket, System­bolaget, alkoholläkarna Joris Verster och Rickard Stephens.