Studie: Sociala medier kan öka risken för ADHD hos ungdomar

Publicerad 2018-07-25

Ny studie visar att högfrekvent användning av digitala medier ökar risken för ADHD hos ungdomar.

Var man än befinner sig i världen så finns det ett mönster som är tydligt.
Vi spenderar allt mer tid med våra mobiler, paddor och datorer.
Nu kommer en ny studie som ser ett samband mellan högfrekvent användning av digitala medier och ADHD, det skriver Expressen.

Att många unga spenderar mycket tid på digitala medier, det vill säga allt från streamingtjänster till social medier, läser böcker, tidningar eller lyssnar på böcker är knappast någon nyhet.

Hur detta påverkar oss är något som många forskar varit nyfikna på. Nu har det precis kommit en studie från USA, som publicerats i tidskriften JAMA. I studien har man studerat hur 2587 studenter, i tio high schools  i Kalifornien, använde digitala medier under en två års period, skriver Expressen.

Visade ADHD-symtom

Studenterna var vid starten av studien 15–16 år och hade inga symtom på ADHD.
Studenterna fick under en 24 månaders period redogöra för hur ofta och hur mycket de använde digitala medier. Och resultatet var tydligt – högfrekvent användning av digitala medier gav ADHD-symtom vid varje uppföljning.

Hela 10,5 procent av de som använde digitala medier högfrekvent under studien rapporterade ADHD-symtom. Siffran minskade med minskad användning.

– Studiens resultat är intressant men studien har vissa begränsningar. Det kräver mer forskning för att man verkligen ska kunna fastställa att det finns ett samband, menar Dr Adam Leventhal, huvudförfattare till studien i ett pressmeddelande, enligt Expressen.