Mammor visar upp när de ammar – för en viktig sak

World breastfeeding week: Delar med sig av bilder på Instagram

Publicerad 2019-08-10

I sociala medier har flera mammor visat upp bilder på när de ammat och delat med sig av sina erfarenheter kring amning – både bra och dåliga. Detta i samband med World breastfeeding week som nyligen gick av stapeln.

I sociala medier har man den senaste veckan kunnat se kvinnor dela med sig av amningsbilder och sina känslor och erfarenheter kring amning. Vissa vittnar om att vägen till amning inte varit den rakaste, för några har amning inte ens varit det självklara valet. Andra vill även lyfta att det är mer än okej att nappflaskmata, eller ge mat på annat sätt, det viktigaste är att man gör vad som är bäst för en själv och ens barn. Dessutom vill de normalisera och avdramatisera amning.

Jag bryr mig inte om du har valt bröstmjölksersättning från början (som jag gjort) eller fortfarande ammar långt in i småbarnsåren. Jag bryr mig inte om att du går någonstans privat för att mata eller om du gör det på en folktät flygplats. Allt jag bryr mig om är att du gör rätt val för dig och din familj, eftersom det inte finns något alternativ som passar alla” skriver en person på sin Instagram.

I love seeing all of your beautiful #worldbreastfeedingweek posts but if I’m being honest, it’s a little bittersweet for me. So here’s a little nod to all of you mommas who tried it and couldn’t make it work. Fed is best, anyway. I truly believe that. Also #tbt to baby Casper 🥺🍼

WHO:s rekommendationer om amning

Bilderna har dykt upp i samband med World breastfeeding week som infaller varje år den 1 till 7 augusti för att uppmuntra till amning och förbättra hälsan hos spädbarn runt om i världen. Veckan instiftades år 1992 av World Alliance for Breastfeeding Action, som uppkom i samband med FN och WHO:s deklaration om att skydda och uppmuntra till amning.

Detta år vill WHO och FN lyfta vikten av att ha en familjevänlig politik för att möjliggöra amning, skriver WHO på sin hemsida. De föreslår bland annat minst 18 veckor betald mammaledighet och att kvinnor behöver tillgång till amningsvänliga arbetsplatser.

Enligt WHO främjar amning både bebisars och mödrars hälsa och de rekommenderar att ett barn uteslutande matas genom amning tills den är sex månader – om det är möjligt. Som det är i dag amningsstatistiken låg i vissa länder på grund av exempelvis problem i lagstiftningen gällande mammaledighet och brist i amningsstöd.

I Sverige har vi ett generöst amningsstöd, något som är viktigt att behålla sa barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr i en tidigare intervju. Dessutom är det viktigt att alla föräldrar får kunskap om amning och bröstmjölk – som att mjölken innehåller exakt vad varje barn behöver, förutom D-vitamin.

– Sen är det upp till föräldrarna hur de vill göra om man utgår från barnets bästa hela tiden.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu