Så hanterar du svärföräldrarna

Jul med partnerns föräldrar: En pina eller helt fantastiskt?

Publicerad 2019-12-13

Då kan du ta konflikter med svärföräldrarna.

Att umgås med svärföräldrar under julen kan ta knäcken på en, om man har otur.

Och ibland är det bäst att härda ut, enligt psykologen.

Har du haft tur eller otur när det gäller svärföräldrar? Är det kul att fira jul med dem, eller är det en pina? Firar du hellre med din släkt? Dela med dig av dina bästa och värsta historier! 

  • Fastnålat inlägg
    13 dec 2019
    Malin Wigen

    Hej! Tack alla som chattat med oss – hoppas ni får en fortsatt fin fredag och helg. Vi hörs snart igen! /Family-redaktionen.

  • 13 dec 2019

    Ni som sitter ensamma säger jag God jul och gott nytt. Ät något gott drick något gott och se på roliga filmer. Ring någon som du inte har haft kontakt med på länge. Gör något som du aldrig har gjort. Vi behöver inte vara ensamma.

    Ia
  • 13 dec 2019

    För mig är julafton bara en dag som alla andra. Skönt att slippa stressen. Sonen brukar äta hos sin svärmor, helt ok för mig.

    M
  • 13 dec 2019

    Vi firar med vår dotter,vår son och hans familj vill inte träffa oss,det är hans hustru som bestämmer!

    Tanja
  • 13 dec 2019

    Vi firar hemma efter barnens önskan. Alla är välkomna hit men det brukar bara bli någon enstaka släkting som kommer då vi är en liten släkt. Svärmor är alltid välkommen några dagar, blir det längre börjar jag krypa på väggarna.

    Angelica

När man skaffar partner kan man få minst en svärförälder på köpet, vare sig man vill det eller inte. Att fira jul med dem kan vara ångestfyllt, eller alldeles underbart.

När Aftonbladet Family ställde frågan i en Facebookgrupp var de flesta positivt inställda till att fira jul med sina svärföräldrar:

Min svärmor är klart den mest underbara människan, så att fira jul med henne gör våran jul”.

Jag älskar mina svärföräldrar. Och det ska bli så mysigt att fira jul med dem och mina föräldrar. Vi kommer väldigt bra överens. Vilket är så skönt, och viktigare än någonsin sedan jag och min sambo fick barn förra året”.

Vi firar alltid hos svärföräldrarna sedan 10 år tillbaka. Lika mysigt varje år”.

Men sen finns det några som inte är lika positivt inställda:

Förra året så firade vi den första julen med vår son. Så jag vill att allt skulle vara perfekt. Mina svärföräldrar är jättesnälla men jag klarar inte vara med dem för länge. Så vi bestämde att de skulle sova hos oss i tre dagar men när de kom så sa de att de skulle stanna i fem-sex dagar. Jag och min sambo fick smått panik men tänkte att de kunde hjälp oss lite med julmaten. Sagt och gjort så frågade vi och det var inga problem. Det slutade med att båda satt med mobilerna i soffan. Så vi fick aldrig någon hjälp. Sen på julaftonskvällen så satt jag och min svärmor och rökte. Vi pratade om nyårslöften och jag sa att jag ville börja träna. Det svaret jag fick var att jag borde göra det för att jag var överviktig. Därefter så ville jag bara att de skulle hem”.

Vi firar alltid med svärmor antingen förmiddag eller eftermiddag på julafton. God mat och mysig stämning. Svärfar däremot...Visst blir vi inbjudna men ingen av oss känner sig speciellt välkommen. Julklapparna brukar hagla över de vuxna barnen medan våra barn får snällt nöja sig med två stycken "de får ju inte bli för bortskämda".

David Waskuri.

Begå inte våld på dig själv

Hur gör man om man har problem med sina svärföräldrar? När ska man ta konflikten, och när ska man bita ihop? Psykologen David Waskuri menar att det beror på vidden av problem. I de flesta relationer gäller det att vara tolerant ibland. Men är problemet återkommande och något som stör kan det vara läge att ta upp det.

– Gör det separat och på ett ickekritiserande sätt. Använd ett jag-budskap, att ”jag upplever det så här, jag känner så här” . Inte att ”du gör fel”, för då är det lätt att den andre går in försvar. Om den andre är mottaglig kan man lösa vissa saker.

Det handlar om en avvägning innan man tar snacket, om man tror att relationen kommer att vinna på det. Vissa saker får man leva med, men det ska inte gå så långt att man mår dåligt. Begå inte våld på dig själv.

– Det kan bli destruktivt. Det kallas för sund självhädelse, att man är sann mot sina tankar, känslor och behov. Sen gäller det att man på något sätt försöker att kommunicera ut det på ett bra sätt till andra människor, det är inte alltid så lätt det där.

Ska man berätta för sin partner om man har problem med svärföräldrarna?

– Smågrejer behöver du inte ta upp, det kan vara känsligt att ta upp något om den andres förälder, det kan kännas som kritik mot en själv. Men är det något som är återkommande, som man känner att man vill bolla, så kan det vara bra att ta upp det, kanske kan man få hjälp och råd.

Det är trevligt om man kan fira tillsammans med svärföräldrarna. Ibland kan dock relationerna vara alltför dåliga och då tar det alldeles för mycket energi. Då kan det helt enkelt vara bäst att avstå jul med svärföräldrarna. Det finns inget som säger att man måste fira med sin partner.

– Jag tror inte man ska göra alldeles för mycket av plikt och måsten, det är inte så kul att ha med sig sin partner bara för att den måste. Det ska vara sunt och det är bra att lyssna in varandras vilja. Men sen kan man inte alltid göra hundra procent sitt för då blir man självisk. Det är även viktigt att försöka bry sig om partnerns känslor och mående. Det är en balansgång det där. Men jag tycker inte att man har skyldighet att fira med den andre. Det ska kännas bra för båda.

Inte heller kan man tvinga sin partner att stanna hemma med en, bara för att man själv inte vill fira med svärföräldrarna.

– Då har man bara satt sin vilja först och då bryr man sig inte om den andra i den frågan. I stället är risken att man får en missnöjd partner som känner sig begränsad och låst.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!