Expertens tips: Så minskar du smittspridning i förskolan

Coronakrisen: ”Förskolepersonalen är viktigare än någonsin”

Publicerad 2020-04-09

Barnläkaren ger råd till personalen i förskolan.

Det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om man jobbar med småbarn.

Här ger barnläkaren Cecilia Chrapkowska några råd på hur förskolepersonal kan agera för att minska risken för smittspridning.

Folkhälsomyndigheten säger att man ska hålla distans, något som är omöjligt i förskolans värld. Små barn behöver vara nära som vanligt, menar barnläkaren Cecilia Chrapkowska.

Den dagliga närkontakten gör dock att förskolepersonal känner oro för att bli smittade. De vet inte vem som bär på smittan.

– Vi alla lever i den här osäkerheten, det är en smitta som drabbar många av oss. Vissa kan jobba hemifrån, andra, som sjukvårds- och förskolepersonal, kan inte det. Det förskolepersonalen ska komma ihåg är att de som är viktiga för barnen i normala fall nu är viktigare än någonsin. Det kan förekomma våld och missbruk i hemmen, dessutom mår många föräldrar sämre än någonsin. Den roll man då spelar som förskolepersonal är att man är en trygg vuxen, den rollen kan inte överskattas.

Prata med föräldrar som inte följer råden

Den främsta rekommendationen som gäller är att personer, inklusive småbarn, med symtom ska vara hemma. Enligt barnläkaren Cecilia Chrapkowska kan förskolan hjälpa till att understryka detta till föräldrar. Till exempel kan de sätta upp affischer från Folkhälsomyndigheten, på olika språk, med informationen. Om föräldrar trots detta inte följer råden tycker hon att man ska ha ett enskilt samtal med dem.

– Ofta så känner personalen familjerna ganska väl. Varför har föräldrarna svårt att följa råden, är det tufft hemma? Jag tror att det första man ska tänka på är att det här är en familj som kan behöva mer stöd och att den som jobbar på förskolan kan vara en länk för dem att kunna få mer hjälp.

– Om man efter samtalet uppfattar det som att de inte har det tufft, utan bara är ovetande får man vara mer tydlig med vad som gäller: Att det inte är ett frivilligt råd. Nu har vi en samhällsspridning av en samhällsfarlig sjukdom. Alla som har symtom ska vara hemma.  Det är inte frivilligt utan följer av smittskyddslagen. I vanliga fall när man inte har spridning så får man acceptera att barn går omkring och är lite snoriga, men i det här läget är det något helt annat.

Ha hygienrutiner

Förskolor skall även i vanliga fall följa strikta hygienrutiner vid exempelvis blöjbyten. Om man inte har det redan är det ett läge att skärpa upp dem. Rådet att tvätta händerna ofta från Folkhälsomyndigheten gäller även förskolebarn, och det bör man lägga in i dagsrutinerna i samband med pottstunder och inför maten om man inte redan har gjort det.

Barnläkaren Cecilia Chrapkowska, som även är  författare till Praktika för blivande föräldrar.

Bra att vara ute

Är det några som vet att det är bra att vara utomhus, så är det förskolepersonalen, menar Cecilia Chrapkowska. Att vara ute mycket är redan en del av den vanliga verksamheten.

– Sen kan inte alla det. Alla har inte stora gårdar eller har inte möjlighet att ta sig någonstans. Det är förskolepersonalen som vet vad som fungerar på deras förskola, med den personalsituation som gäller för dagen. 

Ha rak kommunikation med föräldrarna

Det är viktigt att informera föräldrar om läget på förskolan – om det är så att det är brist på personal, eller om man inte har möjlighet att vara ute mycket.

– Det är aldrig fel att på ett rakt sätt informera föräldragruppen hur läget är, kanske är det någon av dem som kan hjälpa till eller som kan hålla sitt barn hemma.

Prata med din chef om du är i riskgrupp

– Om du tillhör en riskgrupp ska du prata med din chef. Chefen har ett ansvar att göra en arbetsmiljöbedömning. Kanske behöver du bli omplacerad till ett arbete med mindre människokontakt. Är du inte ense med chefen, tala med ditt fackförbund. Det är också alltid bra att tala med sin egen behandlande läkare om man misstänker att man tillhör en riskgrupp. Det är den läkaren som kan göra den bästa bedömningen av huruvida du tillhör en särskild riskgrupp eller inte.

Lämna och hämta ute

Be föräldrar att lämna och hämta barnen ute, så att föräldrarna inte kommer in i förskolelokalerna. Har man inte infört den rutinen än kan det vara bra att se om det går att genomföra.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

MER OM FAMILY

Så här gör förskolorna under pandemin

Corona – så bör du göra med barnen i påsk

Barnläkaren reder ut – tänk så här om barn och corona

Lärarförbundet: Behövs tydligare riktlinjer för förskolan

Barnläkaren: Så stor är risken att bli coronasmittad av barn utan symtom

De tar hand om barnen under coronakrisen

Stor oro för coronasmittan i förskolan: ”Håll dina barn hemma om du kan”

Corona och förskolan - det här gäller

Föräldrar och förskollärare i snorbråk: ”Borde vara självklart att hålla hemma sjuka barn”

Barnläkaren: Så farlig är delta för barn

Förskolepersonalens krav: Låt sjukreglerna för barn vara kvar efter pandemin

Stopp på vinterkräksjukan efter coronaråden: ”Avsevärt färre fall”

Skolborgarrådets vädjan: Håll barnen hemma från förskolan över julledigheten

Fackförbundens krav: Håll hemma förskolebarnen – om någon i familjen är sjuk

Nya rådet från FHM: Håll barnen hemma om någon i familjen är sjuk

Skolan kräver att elever har läkarintyg – trots Folkhälsomyndighetens råd

Melvin, 9, fick mystiska utslag – visade sig vara corona: ”Mådde väldigt dåligt”

Kawasakis sjukdom och corona: Allt du behöver veta

Samuel är rädd att smitta sin höggravida sambo: Varför får partners ingen ersättning?

Barnläkaren om långtidscovid hos barn: Man ska inte vara orolig

Förslaget: Obligatorisk förskola från två års ålder

Sjukhuset förbereder för gravida med corona

Nya danska riktlinjen för förskolorna: Minst två meter mellan barnen

Här får far- och morföräldrar krama sina barnbarn igen