Gravid

presenteras av

Clara, 29, blev gravid – trots att hon hade spiral

Tvingades operera bort äggstocken

Uppdaterad 2019-11-21 | Publicerad 2019-11-20

Clara, 29, satte in en spiral.

Efter ett halvår med preventivmedlet drabbades hon av utomkvedshavandeskap och tvingades operera bort ena äggstocken.

– Jag hade gjort allt för att förhindra en graviditet, så blev jag gravid ändå.

Efter noga efterforskning av olika preventivmedel satte 29-åriga tvåbarnsmamman Clara in en spiral i våras, ett preventivmedel som även en barnmorska rekommenderat henne.

– Jag valde spiral för det kändes som det mest skonsamma för måendet och för att det verkligen funkar som preventivmedel, man behöver inte tänka på något. Jag har även många kompisar som har spiral och de sa att det funkade bra.

Spiralen var ett märke som ska hindra graviditet upp till fem år. Och till en början funkade den bra för Clara, men en dag i mitten på oktober fick hon plötsligt ont i magen.

– Jag var till och med tvungen att lägga mig på golvet på jobbet för att jag hade så ont.

Den tredje dagen med magont kändes varje steg hon tog som ett tryck i magen. Kollegorna övertalade Clara att söka läkarhjälp och hon ringde 1177, som rådde henne att åka till närakuten. Där fick hon träffa en läkare som frågade om det fanns en möjlighet att hon var gravid.

– Jag sa att det ju fanns en möjlighet, men att jag hade spiral så jag borde verkligen inte vara det.

Clara fick göra ett graviditetstest, som visade sig vara positivt.

– Jag blev jättechockad, det kändes inte alls bra. Jag visste inte heller om det var utomkvedshavandeskap eller inte. Läkaren sa att det kunde vara så men var inte helt säker. Jag kände att det var jobbigt om jag skulle behöva ta ställning till att göra abort eller inte, något jag skaffat spiral för att slippa.

”Var läskigt att bli av med mitt organ”

På gynakuten på Danderyds sjukhus fastslog en läkare att det rörde sig om ett utomkvedshavandeskap och att embryot fastnat i Claras ena äggstock och inte i äggledaren, vilket annars är vanligt vid graviditetskomplikationen. Därmed tvingades Clara operera bort ena äggstocken.

– Det kändes läskigt att bli av med den, då det är ett av mina organ. Och jag har inte till 110 procent bestämt att jag inte vill ha fler barn, så det är klart att det var obehagligt, säger hon och fortsätter:

– Men det nog hade varit ännu jobbigare för mig om jag inte haft barn. Då hade jag nog oroat mig ännu mer för min fertilitet.

Hur har du påverkats efter av händelsen?

– Jag mådde jättedåligt, hela min hormonbalans var ur spel och jag hade ont. Jag kände att det inte var alls vad jag hade tid med, som har två barn och jobb. Jag hade gjort allt för att förhindra en graviditet, så blev jag gravid ändå. Spiral ska vara säkert som sterilisering, men ändå hände det mig. Dessutom känns det jobbigt att de opererat bort något från mig på grund av den här saken.

Läkarna har anmält händelsen till Läkemedelsverket som en biverkning av spiralen.

– Jag vill veta om jag hade extrem otur eller om det är så att fler drabbats. Den spiralen jag hade är en ganska ny modell, jag undrar om den verkligen är lika säker som en annan spiral.

Kommer du sätta i spiral igen?

– Nej det kommer jag aldrig att göra, jag kommer inte att rekommendera det till andra heller.

Läkemedelsverket: Bra att de anmäler

Viveca Odlind klinisk utredare och senior expert på Läkemedelsverket. Enligt henne har det förekommit anmälningar gällande graviditet med hormonspiral, men att de inte sett någon ökning.

– Det är inga jättemängder anmälningar. Statistik över biverkningar under perioden 1965–2019 visar att det kommit in 468 rapporter till Läkemedelsverket som berör hormonspiral och graviditet.

Enligt henne visar studier att de hormonspiraler som finns på marknaden snarare väldigt effektiva som preventivmedel, även den spiral med den lägsta utsöndringen av hormoner. I genomsnitt under en femårsperiod blir 1- 4 av 1000 kvinnor gravida med hormonspiral.

– De ger ett oerhört högt skydd, sterilisering ligger knappt på den nivån. Av de få graviditeter som uppträder med hormonspiral är ungefär varannan utomkvedshavandeskap, säger hon och fortsätter:

– Det finns inget preventivmedel som ger hundra procent skydd men om man jämför är hormonspiralen – och även kopparspiral - en av de mest effektiva.

Arkivbild. Statistik över biverkningar under perioden 1965–2019 visar att det kommit in 468 rapporter till Läkemedelsverket som berör hormonspiral och graviditet.

Efterlysning

FAKTA: Hormonspiral

En hormonspiral är några centimeter lång och ser ut som ett litet T. Den innehåller hormonet gestagen. En hormonspiral ska ge ett mycket säkert skydd mot graviditet, enligt 1177.

Det är en barnmorska eller läkare som sätter in spiralen. Spiralen sitter inne i livmodern och när den är på plats ger hela tiden ifrån sig en låg dos hormon som påverkar livmoderhalsen och livmoderslemhinnan som blir tunn. Sekretet i livmoderhalsen blir så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in i livmodern.

Källa: 1177

FAKTA: Utomkvedshavandeskap

2–3 procent av alla graviditeter utgörs av utomkvedshavandeskap. Detta kallas även extrauterina eller ektopiska graviditeter. Det innebär att en graviditet börjar växa utanför livmodern. Oftast sker detta i äggledarna och beror på att det befruktade ägget inte kan komma eller hinner fram till livmodern utan fastnar på vägen. Det finns risk att äggledaren spricker, att stora blödningar uppstår inuti buken och att man behöver operera.

Den vanligaste orsaken till utomkvedshavandeskap är skador i slemhinnan inne i äggledarna eller sammanväxningar utanför äggledarna. Dessa skador kan uppkomma efter äggledarinflammation eller efter infektioner i livmodern. Sammanväxningar kan bildas efter bukoperationer och efter infektioner i buken. Utomkvedshavandeskap kan också uppstå om man blir man gravid trots att man har en spiral.

Källa: Sahlgrenska