Till tjejer som får höra att de inte kan

Greta Thunberg och Emma González – Det räcker med en hashtag, ett inlägg, en marsch, ett nej

I dag är det Internationella flickdagen.

Och aldrig har väl tjejers röster hörts som nu. Aldrig har vi väl varit stormen, som nu.

Många har sagt det. Att de känner det nu.

Känner förändringens vindar blåsa.

Jag tror att jag vet var de kommer ifrån. För utrymmet är större nu. När unga tjejer världen över kraftsamlar för det de tror på, och rätten att uttrycka det, försvinner allt det där runt om.

Frida Söderlund skriver om den internationella flickdagen och hur tjejers röster blir starkare.

Allt det som hållit tillbaka, som gjort att stormar mojnat, vingar brutits.

Som gjort att röster inte hörts. Kunnat tystas.

Det går inte nu, inte längre.

Och det är det här som känns, mot huden och under den. Det går inte att värja sig mot vindar som bara har en riktning: framåt.

I dag är det Internationella flickdagen.

Och aldrig har väl tjejers röster hörts som nu. Aldrig har vi väl varit stormen, som nu.

  

Man kan fråga sig ibland om unga aktivisttjejer blir det självvalt eller påtvingat, men det spelar egentligen ingen roll.

Anledningen är ändå samma.

En frigörelse från motstånd, tragedi och förtryck. Från det som växer i tystnad.

Det som inte får lov att växa på samma sätt, längre.

För tjejerna, de på barrikaderna oavsett vilka de är, har valt att tro på en annan morgondag.

En där värde, status och möjligheter inte är något som kommer med kön.

Där 13-åriga tjejer vägrar bli bortgifta och istället färdigställer sin utbildning. Och sedan advocerar för andra flickors rätt till samma sak. Där tonårstjejer kämpar för att kunna vara trygga från våld. Som vägrar tystna fastän vänner dött efter våldtäkter i gatuhörn.

Där morgondagen kommer med säkra, fria aborter. Med rätten att bestämma över den kropp, och den framtid, som är ens egen.

Där den vardagliga normen får stå tillbaka när unga tjejer i svenska samhällen slutar förminska sig själva. Slutar anpassa sig efter förväntningar. Tar plats och ställer krav.

När skolskjutningarna eskalerade i USA våren 2018 så fylldes barrikaderna av människor som ville se striktare vapenlagar. Men de som lät högst var inte politiker. De var inte föräldrar. De var högstadieelever som sett sina vänner dö men som vägrade låta deras röster tystna.

Längst fram stod överlevaren Emma González, 17.

Drygt en månad senare klev hon upp på scenen framför hundratusentals människor och höll ett brandtal om rätten till en trygg skolgång.

Klippen på Youtube har miljontals visningar.

  

Man kan fråga sig ibland om unga tjejer blir aktivister för att det inte finns någon annan väg. Kanske gör det inte det heller. Kanske behöver vi bli aktivister i den värld som är vår eller den värld som är någon annans.

Men det vi vet, det vi faktiskt vet, är att unga tjejer världen över har valt att tro att deras röster är viktigare än normer, strukturer och könsmaktordningar.

Att de är bitar av det pussel som ska, och måste, leda vidare.

För om vi skalar bort alla ”inte ska väl jag” och ”inte kan väl jag” och ”inte får väl jag” finns det inte längre något som håller tillbaka. För tvivlet har aldrig varit vårt. Inte osäkerheten heller. De har applicerats av forna tider och förtryck och kvävande maktbalanser.

Men programmerar vi om alla kliv bakåt till steg framåt så kan det visa sig snurra igång... allt. Ibland också en hel värld.

Det räcker med en hashtag, ett inlägg, en marsch, ett nej.

En skylt.

Ni vet nog det här vid det här laget men jag skriver det ändå.

Greta Thunberg var 15 år gammal när hon tog sin framtid i egna händer och formulerade sitt krav i tre ord på en skylt av papp.

Nu håller miljoner hennes hand genom en av de största aktiviströrelserna i modern tid.

Så om det går?

Ja, det går.

Du kan, och du får.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu