Psykologen: Det är okej ett ljuga om jultomen

Då ska du avslöja sanningen om jultomten

Publicerad 2019-12-06

Det är bra för yngre barn att tro på tomten en tid.

Många föräldrar har gjort det.

Gått iväg för att köpa tidningen och kommit hem i röda kläder och vitt skägg.

Och det är inte alls fel, enligt psykologen.

Är det okej att ljuga för sina barn om jultomten? Om inte, varför? Tror dina barn att jultomten finns – eller har de slutat tro? Vem är tomte hos er i jul? Finns kanske tomten på riktigt tror du? Dela med dig av dina tankar och funderingar och chatta med oss! 

  • Fastnålat inlägg
    6 dec 2019
    Malin Wigen

    Nu avslutar vi chatten! Tack alla som engagerat sig, vare sig ni tror på tomten eller inte!

    Ha en fortsatt fin fredag och helg så hörs vi snart igen! /Tomtenissarna på Family-redaktionen

  • 6 dec 2019

    Jag tror inte att vi ska underskatta våra barn, hur länge trodde ni själva egentligen på tomten? Det här med tomte tror jag att många mer uppfattar som en rolig lek som alla leker tillsammans på julafton...

    Maja
  • 6 dec 2019

    Vadå, är tomten påhittad? Mitt liv har vart en lögn....

    Henry
  • 6 dec 2019

    Låt de få tro tomten medan de är små, förstör inte deras tid.

    Ithush
  • 6 dec 2019

    Såklart man tror på tomten... Det är ju en gammal tradition, började säkert redan på 80-talet... Mina barn tror på tomten.

    Glenn

Julen närmar sig och för många barn är det lika med väntan på tomten, för visst finns han tror de. Det säger ju deras föräldrar. Vissa kanske skulle säga att föräldrarna ljuger och luras. Även fast det kan ses som en vit lögn är det ju på sätt och vis det man gör, menar psykologen David Waskuri. Men inte av ondo. Motivet är i regel att barnen ska få känna magi.

– Det finns inget som jag kan se är negativt i det.

Många hävdar att det är bra för barns kreativitet att tro på tomten, ta inte ifrån den tron för tidigt, tycker David.

– Tomten är en ingång till den magiska världen, han förmedlar känslor av värme och glädje. Personligen tycker jag att det är tråkigt att ta ifrån det från barnet, att inte låta det ha en tid då det känns lite magiskt. Men det är inte heller skadligt, om man vill avslöja sanningen tidigare.

David Waskuri.

Då bör du avslöja sanningen om jultomten

När barnen blir äldre kommer de av naturliga skäl höra saker och prata med andra, och på så sätt komma fram till att tomten endast är en saga. Även om det kan bli en sting av besvikelse är det inget som kommer att ge några negativa konsekvenser, barnet kommer inte att drabbas av ett livslångt lidande.

– Som förälder kan man se situationen som en möjlighet att förklara sitt motiv med “tomtelögnen”. När man kommer till den åldern kan man förstå varför och man tar inte illa upp.

Vad gör man som förälder om ens barn, som trott på tomten en tid, kommer hem och säger att andra sagt att tomten inte finns?

– I det läget är det bäst att inte fortsätta säga att tomten existerar, utan istället förklara varför man har sagt det. Annars kan det finnas en risk för att det blir en social konsekvens för barnet, det kan hamna i en obekväm situation i skolan eller bland kompisar. Och det vill man inte som förälder. Motivet är ju hela tiden att man vill barnens bästa. Men det är en fingertoppskänsla, det handlar om kontexten.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Följ ämnen i artikeln