Forskaren: ”Barn ska inte banta”

Barnfetma upptäcks vid treårskontroll

Uppdaterad 2019-09-06 | Publicerad 2019-02-17

Överviktiga barn får svårare i skolan och har sämre självkänsla, enligt forskare.

Nu testas ett nytt behandlingsprogram mot fetma som sätts in redan i småbarnsåldern.

– I vissa familjer kanske man behöver tänka mer på hur man äter, säger dietisten och forskaren Anna Ek.

Vid tre års ålder görs en hälsokontroll på barnavårdscentralen, BVC, där läkarna tittar på barnets kurvor och uppmärksammar föräldrarna om barnet har utvecklat övervikt.

– Är man överviktig så tänker folk att det är ens eget fel, men så är det inte. Det handlar om anlag och det är väldigt orättvist, säger Anna Ek, dietist och forskare vid Karolinska institutet.

Övervikt ökar i fattiga kommuner

Det finns ingen nationell statistik över barnfetma – men man vet att det ökar i resurssvaga kommuner samtidigt som det i flera rikare områden har minskat något de senaste tio åren.

I Stockholm och Göteborg är fetma och övervikt hos barn dubbelt så vanligt i områdena Skärholmen och Angered jämfört med rika kommuner som Danderyd och Örgryte.

Idag finns ingen strukturerad vård för barn som har fetma. Men just nu pågår rekrytering av barn 2-6 år till en ny studie där man testar en ny behandlingsmetod för övervikt och fetma som fokuserar på att stärka föräldrar i sitt föräldraskap. Studien heter ”Mer och mindre” och leds av professor Paulina Nowicka.

– Det är ett föräldraprogram som fokuserar på hur man får med sig barn på beteendeförändringar utan att det blir en massa konflikter i familjen, säger Anna Ek, en av forskarna.

Forskaren Anna Ek svarade på tittarnas frågor om barnfetma i AB Morgon.

”Barn ska inte banta”

Anna Ek förklarar att många föräldrar undviker att söka hjälp av rädsla för att vården ska sätta deras barn på en bantningskur.

– Oavsett vilken viktstatus barnen har så ger vi inga råd som innebär att man bantar barn. Familjerna rekommenderas att ge sina barn det som alla rekommenderas: att man ser över portionsstorlekar och vilken typ av mat man äter i kombination med rörelse och bra vardagsrutiner.

Programmet vänder sig till föräldrar eftersom livsstilsförändringar för de små barnen ska ske under en vuxens kontroll, barnet behöver inte involveras så mycket.

Fetma ska behandlas tidigt

Anna Eks kollega Claude Marcus, överläkare och specialist på barnfetma, säger att det finns mycket att vinna på att behandla fetma så tidigt som möjligt.

– Möjligheten att behandla är mycket bättre ju tidigare man gör det. Det är svårare och mer resurskrävande att göra det för tonåringar än vad det är för barn i den här åldern, säger han.

Enligt Claude Marcus kostar varje individ som lider av fetma utan att göra något åt det samhället cirka 228.000 kronor mer än den genomsnittliga medborgaren.

Det innebär dessutom stora svårigheter på flera områden i livet för den drabbade personen.

– Det blir mycket svårare med all slags aktivitet och man klarar skolan sämre. Fetma påverkar konditionen och minnesfunktioner i hjärnan.

Prata med barnet

Stigmatiseringen av fetma kommer enligt Claude Marcus tidigt. Redan i sjuårsåldern brukar överviktiga barn känna ett utanförskap.

När Anna Ek medverkade i AB Morgon fick hon en fråga från en förälder som berättade att hennes fyraåriga dotter undrat om hon var fet.

– Vad mamman visar är att hon älskar sitt barn oavsett hur hon ser ut, vilket är det viktigaste. Man kan fråga sig varför frågan dyker upp, är det någon som sagt något på förskolan tycker jag att man ska ta upp det med personalen.

– Man kan också förklara att alla ser olika ut och att i vissa familjer kanske man behöver tänka mer på hur man äter.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Fakta: Övervikt och fetma hos barn

Eftersom att små barn ska vara mulligare än barn i skolåldern kan det ibland vara svårt att upptäcka ifall ens barn är överviktigt.

Symptom är bland annat:

  • ont i knän, fötter eller rygg
  • svårigheter att röra sig
  • nedsatt kondition och trötthet
  • snarkningar som kan ge sömnsvårigheter.

Ofta mår barn med övervikt bra vilket också kan göra det svårare att märka.

En allvarlig följd av övervikt kan vara försämrad självkänsla, vilket kan göra barnet orolig inför vad andra ska tycka om det. Prata om detta med förskolepersonalen och säg till om du är rädd att ditt barn blir mobbat.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så räknar du ut ditt barns BMI

BMI står för ”Body Mass Index” och är ett mått på kroppsfett baserat på längd och vikt. För att räkna ut BMI tar du vikten i kilo och delar den med längden i meter.

Talet du får då delar du återigen med längden i meter.

Nedanför kan du se en tabell för när pojkar och flickar anses ha övervikt eller fetma.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu