Så gör du när ditt barn har förstoppning

Symptom och orsaker bakom förstoppning hos barn

Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2019-06-07

Har ditt barn förstoppning? Tips och tricks till dig som förälder om vad du kan göra.

Så gör du när ditt barn har förstoppning.

Förstoppning är väldigt vanligt bland barn i alla åldrar, med undantag från barn som helammas. Ett barn som är förstoppat har svårt att bajsa och bajset kan vara hårt och trögt. Barnet kan också få ont i magen och tappa aptiten, eller vägra bajsa eftersom det gör ont i rumpan. Barnet kan behöva kissa oftare för att det hårda bajset trycker mot urinblåsan.

Det kan vara svårt att upptäcka att barnet är förstoppat eftersom det bajs som faktiskt kommer ut kan vara löst. Det beror på att det kan sitta en hård bajsklump i ändtarmen och att löst bajs rinner förbi den och gör spår i underkläder eller blöja.

För lite vätska och fibrer kan vara orsaken

Förstoppning kan bero på flera olika saker, mest oftast är det relaterat till barnets rutiner och matvanor. Barnet kanske inte får i sig tillräckligt mycket fibrer eller vätska. Barn kan också få tillfälliga förstoppningar i samband med stora förändringar, till exempel när barnet går över från bröstmjölk eller ersättning till mer vanlig mat, när hen ska sluta använda blöja eller när hen börjar på förskola eller skola.

Så behandlar du förstoppning

Katrinplommon och päron kan ha en upplösande effekt på hårt bajs. Fiberrik mat kan också hjälpa, men bara om barnet också får i sig mycket vätska, annars kan det få motsatt effekt. Undvik att ge barnet för mycket av mat som stoppar upp, till exempel ljust bröd, pasta, pannkakor, vitt ris, banan och blåbär.

Viktigt med trygg miljö

När barnet är runt två år kan barnet lära sig kontrollera signalerna som säger att hen är bajsnödig. Barnet kan alltså välja om hen vill bajsa eller inte. Ett barn som väljer att inte bajsa blir lätt förstoppat eftersom avföringen får ligga länge i tarmen och vätskan då sugs upp. Därför är det viktigt att skapa en trygg miljö för barnet att bajsa i.

Om barnet slutat med blöja kan det vara bra att ha en rutin där barnet får sitta på pottan en stund omkring samma tidpunkt varje dag. Gärna efter att ha ätit då det ofta kommer en reflex att bajsa efter en måltid.

Även efter att förstoppningen har släppt är det bra att hålla kvar vid de nya rutinerna eftersom barnet kan komma ihåg hur ont det gjorde att bajsa och därför väljer att inte göra det, vilket kan leda till att förstoppningen kommer tillbaka.

Då bör du söka vård

Om barnet har svårt att bajsa i mer än en vecka eller har återkommande besvär med förstoppning bör barnet undersökas på en barnavårdscentral eller vårdcentral. Detsamma gäller om barnet har ont i magen, inte går upp i vikt eller om bajset innehåller blod. Ett barn som helammas men ändå är förstoppat eller bara bajsar små hårda kulor bör också undersökas av läkare eftersom förstoppning hos barn som bara äter bröstmjölk är ovanligt.