Enklare än du tror att få koll på din pension

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-08-24 | Publicerad 2015-12-29

Socialförsäkringsministern: Sätt dig in i hur dina livsval påverkar pensionen

DEBATT. Jag älskar den här tiden på året när vi funderar kring och formulerar hur vi vill ha vår framtid. Många nyårslöften handlar om att må bättre, att stressa mindre och att umgås mer med nära och kära. Det tycker jag är bra eftersom vi har problem med ökande sjuktal i Sverige. Ett annat löfte som också kan leda till mindre stress och bättre hälsa är att ta det första steget och sätta sig in i sin pension.

Jag vet att många tycker att pensionen är krånglig och att den skapar stress. Men så måste det inte vara. Jag skulle vilja ge tre enkla råd för att du ska få koll på din pension.

Börja med att skaffa dig en överblick. Ett enkelt sätt att göra det är genom sajten minpension.se där du kan få en helhetsbild och även beräkna hur mycket du utifrån dagens situation kommer få ut när du blir pensionär. Du kommer se att det inte behöver vara så komplicerat och redan där blir det lättare att planera och hålla koll. 

Ta reda på om du har tjänstepension. Det är kanske det enskilt viktigaste du kan göra för att få en bra pension. Din tjänstepension är uppskjuten lön som din arbetsgivare betalar in. Ungefär nio av tio som arbetar i Sverige har tjänstepension, men många vet inte om det. Så några av er kommer bli glatt överraskade. Har du inte tjänstepension borde du ta upp det med din arbetsgivare eller om du är egenföretagare så borde du se över ditt sparande.

Ett tredje steg är att sätta dig in i hur dina livsval påverkar pensionen. Pensionssystemet bygger nämligen på en enkel logik: livsinkomstprincipen. Det betyder att alla inkomster under hela livet är pensionsgrundande. Varje krona räknas. Om du arbetar svart tjänar du alltså inte in några pensionsrätter. Så gör inte det. Men det spelar även roll till exempel hur föräldraledigheten fördelas och om du deltidsarbetar eller inte. Om du och din partner vill kompensera för hur ni fördelar hemarbetet då kan ni göra en överföring av premiepensionsrätt.

Få val har så stor betydelse för pensionen som när du väljer att gå i pension. Den allmänna pensionen ökar med ungefär sju procent för ett extra arbetat år i slutet av arbetslivet. På minpension.se kan du göra pensionsprognoser för olika uttagsåldrar.

I Sverige lever vi allt längre. Varje dag ökar medellivslängden med ungefär tre timmar, vilket betyder att medellivslängden stiger med ungefär ett år varje decennium. Det är otroligt positivt. Men den stigande medellivslängden gör att vi tar ut pension under en allt längre tid. Det betyder att om vi inte lyckas få fler arbetade timmar i ekonomin riskerar vi lägre pensioner. Därför måste vi på sikt få till ett längre, friskare och mer hållbart arbetsliv. Det gör vi genom ett tidigare arbetsinträde, arbete längre upp i åldrarna och en bättre arbetsmiljö.

Regeringen vill att alla människor ska kunna gå i pension till någonting, inte bara från någonting. Vi vill att alla ska kunna se fram emot en ekonomiskt trygg ålderdom, oavsett vad som händer på vägen dit. Därför har vi under året förbättrat bostadstillägget för pensionärer, gjort stora satsningar på arbetsmiljö och nästa år tas ett första steg mot att avskaffa pensionärsskatten. Men vi vill göra mer.

Mitt nyårslöfte till dig är att fortsätta förbättra för Sveriges två miljoner pensionärer och de över sju miljoner människor som i framtiden ska gå i pension.

Annika Strandhäll (S)