Barnen behöver inte mjölk för att må bra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-09-23

Debattören: Bönder, mejerier och LRF vilseleder föräldrarna – mjölk är inte livsnödvändigt

Till att börja med, alla näringsämnen du hittar i mjölk kan du finna i andra livsmedel. Mjölk är inte livsnödvändigt, skriver kostvetare Cecilia Blidö som säger tvärt nej till kampanjen Hjärta Mjölk.

DEBATT. Hjärta Mjölk-kampanjen vilseleder föräldrar. De vill få oss att tro att barn måste dricka mjölk för att få i sig tillräckligt med näring. Bakom Hjärta mjölk står mjölkbönder, mejerier och LRF.

Mjölk eller vatten till lunchen i förskolan? Enligt deras reklamfilm är svaret givet. Den ger tydliga signaler om att en förskola är sämre om det serveras vatten som måltidsdryck. Det påstås vara en uppenbar risk för näringsbrister om barn inte får mjölk i glaset. Onyanserat hävdas att en lunch utan mjölk gör det svårt att nå rekommendationer för flera viktiga näringsämnen. Främst åsyftas vitamin D, kalcium och riboflavin men understryker att mjölk är vinnare för många andra näringsämnen.

Till att börja med, alla näringsämnen du hittar i mjölk kan du finna i andra livsmedel. Mjölk är inte livsnödvändigt.

Livsmedelsverket har nyanserat budskapet i nya råden för måltider i förskolan. D-vitamin får vi i oss via maten och i huden när vi är ute i solen. Livsmedel naturligt rika på D-vitamin är fet fisk, ägg och kött. Mjölk berikas.

Riboflavinbrist är ovanligt då det finns i så många livsmedel.  Förutom i mejerier finns det i kött, fågel, ägg, inälvsmat, korv, baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter. Det föreligger inte någon risk för brist på Riboflavin i förskolemat.

Slutligen kalcium, finns rikligt i mejeriprodukter, men även i fisk. Ost på mackan, fil/yoghurt till frukosten ger ofta tillräckliga mängder kalcium för att täcka näringsbehovet. För mycket mejeri kan också leda till att barn äter för lite av andra viktiga livsmedel.

Riskbedömningar avseende näring kräver ett mer omfattande underlag än det Hjärta Mjölk använder. Budskapet i kampanjen är ”ju mer desto bättre”. Deras underlag når nära 200 procent mot rekommenderat intag. Överdosering är minst lika skadligt som brist.

För övrigt är det enkelt att jämföra i stort sett vilket livsmedel som helst mot vatten.  Exempelvis lättöl innehåller både mer kalcium och riboflavin än kranvatten. Då måste det vara nyttigare och mer hälsosamt att dricka lättöl istället för vatten till måltiden, eller?

Vatten är en bra måltidsdryck säger Livsmedelsverkets råd för förskolan. Mjölk kan också fungera som val men används mjölk eller andra mjölkprodukter både till frukost, mellanmål och som måltidsdryck blir det ibland onödigt mycket.

Jordbruksverkets statistik visar att konsumtionen av mjölk totalt sett har minskat kraftigt, samtidigt har yoghurt och fil ökat och ost mer än fördubblats de senaste årtiondena.

Hjärta Mjölk verkar följa gamla klassiska mjölkpropaganda-maner från 1930-talet. Det var en rörelse som fick starkt fäste i landet för att informera om mejeriprodukter, höja kvaliteten och främst öka konsumtionen av dem.

De nådde snabbt ut i skolorna och mjölkbarer etablerades där det såldes mjölk, smörgåsar och lättare lunchrätter till modesta priser i större städer och på landsbygden fram till 60-talet. Mjölkpropagandan omgärdades då som nu av mycket politik.

Jag önskar verkligen att Sveriges mjölkbönder hade rimliga arbetsvillkor och marknadsmässig ersättning för all den möda de lägger ner.

Vi borde värna om svensk mjölkproduktion istället för att importera mejeriprodukter. Bönder bidrar till den viktiga biologiska mångfalden och vårdar landsbygden. Svenska mjölkbönder stödjer vår svenska matkultur som ett ost och mjölkälskande land. Det kan vi inte blunda för.

Men att använda tydligt vilseledande budskap är inte okej i mjölkkampen. Då säger jag tvärt nej till att Hjärta Mjölk.

Cecilia Blidö, kostvetare, föreläsare, universitetsstuderande

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.