Kravet: Tuffare tag i Sveriges förorter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-11-18 | Publicerad 2015-11-17

Lokala M-politiker: Utanförskap och kriminalitet går inte att fika bort

DEBATT. Tensta oktober 2015. Efter att polisen vittnat om hur de utsätts för stenkastning och hur de kriminella gängen upplevs ha tagit över delar av stadsdelen bestämmer sig ett reportageteam från programmet "Nya Efterlyst" att göra ett reportage om detta och låta de som bor i området komma till tals om vad som egentligen ligger bakom de svarta rubrikerna.

Resultatet? Reportageteamet blir själva attackerade, bortjagade och hotade med stenkastning.

Samtidigt i Husby. Journalisten Peter Kadhammar skriver på Aftonbladet att polisen vill att journalister meddelar om de åker till förorten.

”När jag hörde det trodde jag att det var ett skämt. Men så får jag tag i polisinspektör Sebastian Sennerby, operativ koordinator för Järvafältet i norra Stockholm.

– Det är bra om man hör av sig till oss, säger han. Det har kastats sten mot reportrar, de har blivit hotade och tvingats lämna området.”

Så här ska det inte vara!

Tung kriminalitet, hot, stenkastning och vapeninnehav är en del av vardagen i många förorter. Vi som bor kring Järvafältet har blivit vana vid ljudet av en polishelikopter. När väl rättsväsendet och räddningstjänsten, som poliser, brandmän och ambulansförare, är på plats händer det ofta att även de utsätts för trakasserier och vandalisering. Det har gått så långt att polisen måste ha särskilda taktiker när de ska in i vissa områden, vilket är ett bevis på att Sverige är på väg åt fel håll.

Nu är det dags för en ny förortspolitik där det egna ansvaret träder fram.

Det nya utanförskapet som har växt fram i många ytterkanter av landets städer gör att människor inte känner delaktighet. Gängmentalitet och våld frodas i miljöer där alltför många saknar jobb. Kriminalitet och i värsta fall en radikalisering växer fram i det maktvakuum som uppstår när samhället retirerar. Totalt har polisen definierat 63 områden med liknande problem som i Tensta och i Husby. Polisens rapport som kom ut tidigare i år visar att gängrelaterad brottslighet i framför allt den här typen av områden har ökat.

Tensta och andra förorter är inte förlorade. Vi får aldrig acceptera parallella samhällen där kriminella grupperingar styr hela stadsdelar eller att vanliga förortsbor saknar det grundläggande förtroendet för rättsväsendet. Därför är det bekymmersamt att regeringen i sitt budgetförslag sänker ambitionsnivån i antalet poliser. Moderaterna vill i stället utbilda och anställa 1 000 nya poliser de kommande åren samt skärpa straffen för våldsbrott.

Vidare vill vi att kameraövervakningen ökar. Polisen har begärt kontinuerlig kameraövervakning av Tensta och Rinkeby centrum. Det är områden där det ofta är svårt att lagföra kriminella eftersom vittnen inte sällan drar tillbaka sina berättelser. Kameror ökar den upplevda tryggheten och hjälper polisen i deras utredningsarbete.

Möjligheterna att använda tvångsmedel mot unga mellan 15 och 18 måste öka. Vi vill se en ny påföljd där unga kan dömas till helgavskiljning med fotboja. Påföljden ska kunna bestå av ett förbud mot att lämna bostaden under kvällar och helger, förbud mot att vistas på vissa platser under bestämda tider eller andra rörelseinskränkningar som kan antas fungera brottsförebyggande.

 Den nya vänstern lever i en parallell verklighet och levererar fel svar på förortens utmaningar. I Stockholm har de styrande vänsterpolitikerna drivit igenom skattehöjningar för att finansiera högre försörjningsstöd. Fler diskussionsforum, fler ungdomsgårdar och kommunala graffittiväggar är mantrat som ska lösa förortens problem.

Men utanförskap och kriminalitet går inte att fika bort. Det krävs hårdare tag, fler jobb – och färre kommunala graffittiväggar – för att normalisera förorten.

Ole-Jörgen Persson

Benjamin Dousa