Oss lurar ni inte – SD är rena bidragspartiet

Moderaterna: Upp mot 35 000 personer färre skulle jobba med er politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-05-12

DEBATT. Efter att regeringen presenterat sin vårbudget och oppositionspartierna sina budgetförslag är skiljelinjen i svensk politik tydligare än på länge: mot Moderaternas och Alliansens arbetslinje står de rödgröna partiernas, men även Sverigedemokraternas bidragslinje.

Trots att svensk ekonomi går bra, så finns det i Sverige ett omfattande utanförskap som hotar vår sammanhållning. Det syns tydligast i den jobbklyfta som går mellan inrikes och utrikes födda och att närmare en miljon människor lever på bidrag i stället för av arbete.

Ingenting är viktigare för vårt land än att fler arbetar och att fler jobb skapas.

Med Moderaternas vårmotion tar vi viktiga steg för att nå våra jobbmål: att i ett första steg halvera jobbklyftan samt en halv miljon nya jobb till år 2025. Vi föreslår en omfattande jobbreform med sänkt skatt för alla som arbetar. Normalinkomsttagare som lärare, elektriker och bussförare får behålla nära 500 kronor mer varje månad. De enkla jobben kan bli fler när det blir lättare att anställa, lära sig jobbet på jobbet samt med reformer som tredubblat rut-avdrag.

Samtidigt skärper vi kraven för dem som lever på bidrag. Vi sänker skatten för Sveriges pensionärer och gör det därför mer lönsamt att arbeta för seniora medarbetare.

Sverige ska ha en vård och omsorg i världsklass genom höjd kvalitet och ökad tillgänglighet. Med mer undervisningstid och fler skickliga lärare stärker vi kunskaperna i skolan. Polisen och Försvaret ges rejäla resursökningar.

Stefan Löfvens regering, men även Sverigedemokraterna, väljer att i stället prioritera politik som direkt skadar svenskt jobbskapande.

Regeringens vårproposition är tom på reformer för att bryta utanförskapet och förbättra integrationen. Omfattande skattehöjningar, på sikt 64 miljarder kronor, slår mot svenska jobb och företag. Över en miljon löntagare får högre skatt med regeringens politik. För en familj med två vuxna som arbetar kan det handla om nästan 24 000 kronor om året 2018.

Det som inte är lika känt är hur pass jobbfientliga förslag Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna står för. Som vanligt när det gäller SD är det svårt att få något seriöst underlag om hur de tänkt finansiera sina förslag. Skissartade satsningar på sjukvården har presenterats med högljudd retorik. Var pengarna ska tas ifrån pratar partiets företrädare mindre om.

Men några delar vet vi sedan tidigare. Politiska förslag som gör det mer lönsamt att inte arbeta har gått som en röd tråd i SD:s olika budgetförslag de senaste åren. Till exempel föreslog de redan i budgetmotionen för 2015 att a-kassan skulle höjas till 1 200 kronor per dag under de första 100 dagarna jämfört med regeringens dåvarande förslag om 910 kronor.

I budgetmotionen för 2016 stödde SD Löfven-regeringens höjning, men ville se högre ersättning i början med snabbare avtrappning. Motsvarande förslag finns med i partiets senaste ordinarie budgetmotion, för 2017.

Beräkningar från Finanspolitiska rådet visar att regeringens tidigare höjning till 910 kronor kommer att minska antalet sysselsatta med 27 000 personer.

Med samma beräkningsgrund skulle SD:s förslag från deras tidigare budget minska antalet sysselsatta med 27 000 – 35 000 personer. Så tar man varken ansvar för jobben eller de skatteintäkter som finansierar en trygg välfärd.

Det är tydligt att Sverigedemokraterna, likt Socialdemokraterna, inte inser att varje krona som går till bidragssystemen är en krona som skulle kunna gå till skola, vård, omsorg, polis och försvar i stället.

Trots utanförskapet säger SD dessutom konsekvent nej till reformer som skulle leda till att fler fick sitt första jobb. Det handlar om ett bidragstak, så att det alltid lönar sig bättre att arbeta än att gå på bidrag, en strikt arbetslinje i försörjningsstödet samt utbildningsplikt för nyanlända.

Inför nästa års val är Moderaternas besked tydligt. Arbetslinjen ska utvecklas, inte avvecklas. Det kräver en moderatledd alliansregering som gör det mer lönsamt att arbeta och alltid sätter jobb före den bidragslinje som både Stefan Löfven och Jimmie Åkesson företräder.


Tomas Tobé


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.