Ge kvinnor verktyg för att bli integrerade

Debattörerna: Vi ser ett större socialt samhällsengagemang kvinna till kvinna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-04-26 | Publicerad 2017-04-17

Ett förslag är att starta kurser och göra dem kostnadsfria för kvinnor. Till exempel i ekonomi, samhällskunskap, svensk historia och kvinnohistoria, skriver debattörerna.

DEBATT. Vi som skriver är med i gruppen #jagärhär som bland annat arbetar för ett inkluderande samhälle mot rasism och sexism.

Debattklimatet på sociala medier är hårt och varje gång medier skildrar ett brott eller en problematisk bild kopplad till personer med invandrarbakgrund blir vi snabbt varse det i kommentarsfälten.

Det här gäller inte bara vid tragiska händelser som terrordådet i Stockholm, utan även exempelvis när Kalla fakta granskar hur självpåtagna moralpoliser i Stockholms förorter tvingar kvinnor att följa informella regler och den könssegregering som drabbar unga tjejer.

Vi uppmuntrar reportage som låter fler med utländsk bakgrund komma till tals och vill gärna se mer fördjupande och granskande journalistik från hela Sverige. Det vi vill uppmärksamma här är alltså inte inslaget i sig, utan hur den efterföljande debatten har en tendens att spåra ur när förorten skildras. Vilket leder till ytterligare polarisering, som förvärrar problematiken och försvårar situationen för dem reportaget skildrar.

Diskussionen som uppkommer i kommentarsfälten till nyhetsmedia, i offentliga Facebookgrupper, och hos offentliga debattörer är att islam är ett stort hot, och detta budskap är ofta inlindat i en debatt om kvinnoförtryck. Vi ser också att många flöden styrs av mer eller mindre dolda politiska agendor.

Efter terrorattacken i Stockholm har ”falska nyheter” adresserats. Vi som är ute i kommentarsfälten regelbundet vet att detta pågått under många år och välkomnar att man nu uppmärksammar de politiska och ekonomiska agendor som stöds via ”alternativa fakta” och publikfriande klick.

Vi i #jagärhär försvarar rätten till religionsfrihet, vi kämpar mot rasism, sexism och intolerans.

Vi vill betona att vi aldrig någonsin försvarar våld eller övergrepp. Det vi är ute efter är en mer faktabaserad debatt som inte generaliserar eller dömer människor baserat på vare sig deras kön, ursprung, religion eller sexualitet. Och eftersom en väldigt stor del av debatten även före terrordådet fastnat i frågor om islamisering vill vi stanna upp lite vid just diskussionen om muslimer och integration.

Studier från andra europeiska länder med större muslimsk befolkning än vad Sverige har, har visat att muslimer inte känner sig mindre som medborgare i det nya landet än vad andra gör, snarare tvärtom. Den utgångspunkten kan vara viktig att ha med sig. Det vi också har i bakhuvudet när vi skriver är vikten av att människor aldrig klumpas ihop och behandlas som en anonym massa.

Det vi ser alldeles för ofta är hur diskussionen ständigt pågår över huvudet på dem det handlar om. Och det beror på att vi lever i ett segregerat land, inte bara fysiskt fördelat över landet och i våra städer, utan också online.

Människor som är muslimer eller som faktiskt bor i förorten medverkar sällan själva i media. Och när de gör det och försöker förklara sin erfarenhet, blir de ofta motsagda av någon annan som förklarar att denna erfarenhet är fel.

Det handlar oftast om problem som måste lösas och det är alltid någon annan som är expert. Trots att dessa s k ”expertutlåtanden” kommer ifrån personer med mycket liten insyn i hur livet för dessa människor kan vara.

De problem som vi ser med utanförskap och segregation, som bland annat skildras i reportaget vi tidigare nämnde, kan alltså leda till könssegregering och andra former av religiös extremism. Och enligt vår mening finns det bara en väg framåt och det är genom att satsa i ännu större utsträckning på integrationsfrämjande åtgärder.

Att ständigt få höra att du måste assimileras annars blir du aldrig accepterad kan vara kontraproduktivt. I stället bör samhället initiera, stödja och underlätta konkreta projekt som gör integrationen naturlig och självklar. Och detta arbete måste framför allt drivas av de människor det främst berör.

Att vi nu även i Sverige har drabbats av vad som med stor sannolikhet är ett terrordåd utfört av en man med muslimsk bakgrund skulle tyvärr kunna fungera som bränsle för det krafter som inte är intresserade av att landet enas utan istället hellre vill söndra och ”skicka tillbaka”. Problematiken med den typen av idéer är att de vill återgå till någonting som på demokratisk väg inte går att genomföra genom att rensa ut människor med ”felaktig” etnisk eller religiös bakgrund.

Vi tror på möjligheten att gemensamt ta oss vidare och vill istället påskynda integrationen genom flera konkreta insatser där människor med utländsk bakgrund får hjälp att etablera sig på arbetsmarknaden. Initiativ inriktade på att framför allt ge kvinnor de verktyg de behöver för att förbättra sin ekonomiska situation, vilket vi anser kan bli mycket effektivt för både integration och jämställdhet.

Nedan följer några konkreta förslag:

Initiera projekt för att ge kvinnor undervisning i svenska, utöver SFI. Förlägg undervisningen till skolor, lokala samlingsplatser eller i hemmet, subventionera resor till och barnpassning under undervisningen.

Starta även kurser i andra ämnen och gör dem kostnadsfria för kvinnor. T. ex. i ekonomi, samhällskunskap, svensk historia och kvinnohistoria.

Starta fler kvinnokooperativ i närområdet. Yallatrappan i Malmö kan tjäna som inspiration.

Och sist men inte minst: Sluta skuldbelägga kvinnor som väljer att bära sin religions klädsel. Sluta att kräva förbud för religiösa yttringar som inte inkräktar på någon annans frihet. Sådana krav bidrar till att stänga ute en stor grupp människor från samhället och är ett hinder för integration.

Vi har sett ett större socialt samhällsengagemang kvinna till kvinna än man till man i stort och specifikt i integrationsfrågor. Män måste ta ett mycket större ansvar och börja att bjuda till med avseende på integration av nyanlända män. Även idrottsföreningar borde kunna bidra gemensamt t.ex. med RFSU att facilitera seminarier om mansrollen i Sverige.

Vår målsättning är att alla vi som bor i Sverige ska ha intentionerna att mötas med respekt och inse att förändringar som går på djupet måste få ta tid.

Vi har alla ett ansvar att vara med och bygga landet. Det gör vi bäst genom att komma samman och stärka varandra.

Samexistens är helt nödvändigt för att skapa utveckling och ett positivt samhälle utifrån den befolkning som Sverige faktiskt har idag, inte utifrån en nostalgisk tillbakablick.


Catarina Brown
Christina Mörtvik
My Melander
Lena Engdahl-Christensson
Cilla Wyke
Mina Dennert
Roger Wiklander
Jenny Abrahamsson
Ann-Katrin Engman
Görel Envall
Nicke Ek 
Andrea Morwing Theorén
Mattias Lahti Davidsson
Anders Isaksson
Josefin Lindell-Sjögren
Robert Hedström
Marie-Louise Johansson
Nina Hersson-Daniels
Anders Magnusson
Magnus Dennert
Tomas Karlsson 
Karin Berg
Lena Engdahl-Christensson 
Per Jönsson
Mariah Ben Salem Dynehäll
Sara LG Svensson
Atalanta Ort
Robert Hedström
Jacob Möllstam
Amanda Forsberg
Jens Rosbäck
Anders Isaksson
Eva Karlsson
Ann-Christine Norman
Sari Knuuti-Scharin

(Nätverket #jagärhär)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.