Att skapa oreda gör inte Sverige tryggare

Debattören: Anna Kinberg Batra har aldrig förstått hur jobb och välfärd hänger ihop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-02-12

Tomas Eneroth skriver med anledning av debatten i riksdagen om otryggheten i samhället som Moderaterna tagit initiativ till.

DEBATT. Moderaterna har begärt en aktuell debatt i Sveriges riksdag om otryggheten i samhället. Jag är den första att välkomna en sådan debatt. I Sverige ser vi ekonomiska och sociala klyftor som ökar. Mellan stad och land. Mellan rik och fattig. Mellan den med längre och kortare utbildning. I världen, men också här hemma växer extremism och nationalism sig allt starkare och otryggheten tilltar.

Klyftorna har ökat under lång tid, både under borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Mitt parti gjorde inte de nödvändiga investeringar som krävdes efter 90-talets sanering av ekonomin. Vi har gjort vår hemläxa. I det här läget behövs en politik för fler jobb, ökad jämlikhet och stärkt sammanhållning.

Socialdemokraterna vill ta nya initiativ för att minska segregationen, trygga välfärden i hela landet och stärka rättssamhället samtidigt som vi ska se till att det är ordning och reda i migrationspolitiken.

Även om jag gläds åt att Moderaterna erkänner att ett samhälle med stora klyftor är ett svagare samhälle så måste yrvakenheten i det moderata utspelet påpekas. På vilket sätt skulle tryggheten öka med en moderat politik?  

Moderaterna föreslår ett sjätte jobbskatteavdrag som ger mest till den som tjänar mest. Men för den som står långt ifrån arbetsmarknaden föreslås obetalt arbete. Förslagen känns igen efter åtta år av moderata attacker på den svenska modellen.

Under de åtta moderatledda regeringsåren fattades flera omvälvande beslut. A-kassan sänktes och avgifterna höjdes. När finanskrisen slog mot Sverige hade en halv miljon människor redan lämnat A-kassan och stod utan den tryggheten när arbetslösheten ökade. Miljarder i skattesänkningar ledde till stora nedskärningar i välfärden.  140 000 personer gick ner i arbetstid eller slutade arbeta helt för att vårda en nära anhörig av rädsla för att äldreomsorgen inte höll måttet längre.

De områden som Moderaterna kallar för utanförskapsområden ökade likaså.  Den moderatledda regeringen deklarerade att den svenska industrin var utdöende. Inte heller detta var något som bidrog till att öka tryggheten för de nästan en miljon människor runt om i Sverige som arbetar direkt eller indirekt i svensk industri.

Anna Kinberg Batra kan prata om trygghet, men hon har aldrig förstått hur jobb och välfärd hänger ihop.

Att det är när fler arbetar och betalar skatt som vi kan göra välfärden ännu tryggare. Att när välfärden blir tryggare, så vågar fler satsa stort och tänka nytt. Då växer ekonomin, och fler kan jobba och få sin rättvisa del. Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde går 150 000 fler människor till jobbet. Det är en bra början, men långt ifrån tillräckligt.

Vi socialdemokrater vill värna och utveckla den svenska modellen som gjort Sverige till ett av de mest jämlika, rika och framstående länderna i världen. Vi ska använda den styrka som finns i svensk ekonomi för att se till att jobben blir fler och välfärden stärks - samtidigt som vi tar tag i de problemen vi ser med brottslighet, segregation och otrygghet.

Vi tror inte att skattesänkningar, lägre löner och nedskärningar i välfärden skapar mer trygghet. Inte heller tror vi att Sverige blir tryggare av parlamentarisk oreda, där Moderaterna återkommande byter fot, är beredda att slänga ut Sverige i konstitutionellt kaos och låter ett parti med nazistiska rötter och främlingsfientliga företrädare få en plats vid förhandlingsbordet.

Vår lösning i en orolig tid är i stället mer stabilitet och ansvarstagande.  Här finns en avgörande skillnad mellan oss och Moderaterna. Därför är det här är en debatt som vi Socialdemokrater gärna tar.  


Tomas Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.