Vackra ord – men inte ett enda förslag

Replik från KD om ungdomsidrott på lika villkor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-31

Vackra ord faller platt när Wallentheim inte kan presentera ett enda konkret förslag på hur idrotten ska nå de mest utsatta barnen som av socioekonomiska skäl hamnar utanför, skriver Roland Utbult.

REPLIK. Anna Wallentheim, idrottspolitiskt talesperson för Socialdemokraterna, skriver i Aftonbladet om hur viktigt det är att alla barn och ungdomar tar del av idrottens många möjligheter.

Men vackra ord faller platt när Wallentheim inte kan presentera ett enda konkret förslag på hur idrotten ska nå de mest utsatta barnen som av socioekonomiska skäl hamnar utanför.

Jag håller med men som Kristdemokraternas talesperson i idrottsfrågor undrar jag vilka verktyg som regeringssidan kan och vill presentera. Det låter vackert med att ”alla ska med” men förslagen lyser med sin frånvaro.

Alliansen införde ”fritidspengen” på Kristdemokratiskt initiativ 2014. Vänsterregeringen beslutade ta bort den så snart de tillträtt.

Under flera år har jag i riksdagen försökt få vänsterpartierna att ändra sig. Fritidspengen ger barn som går i årskurs 4-9 möjlighet att, genom ett bidrag på 3 000 kronor/år, betala medlemsavgift till idrottsförening, terminsavgift på kulturskolan eller liknande.

Socialdemokraterna har med detta beslut dragit undan en möjlighet för många barn och ungdomar i familjer med svag ekonomi att delta.

Kristdemokraterna lanserade i höstas en helt ny modell som vi kallar Fritidskortet. Vi ser att barn rör sig mindre i dag, fast vi vet att det har så stor betydelse för hälsan, både den fysiska och psykiska. Vi ser en utbredd ensamhet bland unga.

Då vill vi stimulera att fler ska kunna delta i idrottsklubbar och föreningar och ta del av den gemenskap som det innebär.

Kristdemokraterna vill med Fritidskortet införa ett öronmärkt ekonomiskt stöd för att fler elever i årskurs 2–9 ska kunna delta i fritidsaktiviteter, och pengarna ska laddas på ett särskilt fritidskort. Det finns liknande system på Island, och i Norge är man på gång.

Tanken är att de allra flesta barn ska få 500 kronor i stöd per år. Men för de som bor i hushåll med ekonomiskt bistånd eller bostadsbidrag ska det handla om 2400 kronor per år.

Kortet ska kunna användas hos föreningar som får offentligt bidrag samt kommunala kulturskolor. Ett krav är att aktiviteterna är lärarledda och regelbundna. Vi avsätter 850 miljoner kronor i vår budget till reformen.

Vi kristdemokrater tror på idrottsrörelsen och vi kommer att kämpa över hela spelplanen för få igenom konkreta idéer som gagnar alla barn i Sverige. Men där familjer som lever i socioekonomisk utsatthet får extra stöd.

Vi går från ord till handling!


Roland Utbult, idrottspolitisk talesperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.