Ska inte vi äldre ha råd att bo kvar?

Debattören: Med Moderaternas marknadshyror tvingas jag och många äldre att flytta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-05

Med Moderaternas förslag om marknadshyror skulle jag, och många äldre med mig, bli tvungna  att flytta, skriver debattören.

DEBATT. Vem ska ha råd att bo i Stockholm?

Det är frågan som jag, och många äldre med mig, frågar sig.

Jag blev själv änka för åtta år sedan och stod då inför ett avgörande beslut. Jag kunde inte bo kvar i den 4:a som jag och min man hade bott i sedan 70-talet, den var både för stor och för dyr för en person.

Valet blev då att flytta till en mindre lägenhet i samma kvarter. Sedan cirka fyra år tillbaka har jag haft inneboende för att klara av hyran.

Inneboenden var först av ekonomiska skäl, men blev snabbt en trygghet och något socialt. I samma bostadsområde bodde en del andra äldre men efter ett stambyte så blev några tvungna att flytta på grund av hyreshöjningen.

Genom mitt engagemang i PRO träffar jag många äldre som inte har råd att bo kvar i sina hyresrätter. Många ensamhushåll som tvingas flytta ut för att de har en för låg pension och för hög hyra. Att köpa en bostadsrätt är inte ett alternativ eftersom banker oftast inte ger lån till pensionärer.

I dag upplever många äldre otrygghet och ensamhet i sina bostäder. Var tredje äldre lever ensam, ofta på grund av att den ena partner har gått bort. Värst drabbade är kvinnor där en majoritet bor ensamma.

Eftersom kvinnor generellt lever längre än män så blir kvinnan ensam kvar, med den lägre pensionen och tvingas ofta leva i både ensamhet och i ekonomisk otrygghet.

Vad händer med oss om Moderaterna vinner och inför marknadshyror?

Förespråkare av marknadshyror menar att en avskaffad hyresreglering skulle leda till ökat byggande av och ökad tillgång på hyresrätter. Samma argument har använts när reglerna för andrahandsuthyrning luckrats upp i Sverige eller när marknadshyror införts i andra nordiska länder. I verkligheten har resultatet inte blivit fler lägenheter – utan högre hyror och ökad otrygghet.

De redan höga hyrorna i Stockholm skulle enligt hyresgästföreningens rapport (gjord av konsultföretaget Ramböll) höjas med i genomsnitt 50 procent.

Med Moderaternas förslag om marknadshyror skulle jag, och många äldre med mig, bli tvungna att flytta från den stad där vi bott länge och där vi har vårt nätverk. I praktiken innebär det att vi får en stad för yngre högavlönade och att äldre körs ut från stan.

Är det en sådan stad vi vill ha? Det är frågan vi alla behöver svara på inför höstens val.

Under det kommande årtiondet blir vi fler äldre i Stockholm vilket innebär att vi står inför ett vägval. Ska äldre få en bra och trygg ålderdom eller ska vi snåla in på välfärden?

Tillgången till bostäder för äldre är viktigt för att klara den demografiska utvecklingen. En del i detta är att det måste finnas boendeformer av olika slag att välja mellan till rimliga kostnader och att idén om marknadshyror därför slopas.

Vår stad ska vara en stad för alla. Även för oss som är äldre.

Elsemarie Bjellqvist, riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Stockholms stad


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.