Kycklingarna får betala för din billiga måltid

Debattören: På en kvadratmeter får det hållas upp till 25 kycklingar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-02-13 | Publicerad 2019-01-18

Genom att kycklingar bor trångt, är avlade att växa snabbt samt genererar mycket kött av lite foder hålls kostnaderna nere för kycklingproduktionen, skriver Francesca Vilches, Djurens Rätt.

DEBATT. Efter jul- och nyårsutgifter är det många av oss som har det lite snålare på kontot nu i januari. Vi tar med matlåda till jobbet och försöker hålla lite i slantarna. Efterfrågan på billiga veckomenyer är stor och kampanjpriser i matbutikerna regnar över oss likt Göteborgskt vinterväder.

Kycklingar som får benproblem på grund av sina alldeles för tunga kroppar

Men, hur billigt får det bli? Butikerna använder lockpriser på kött och idag går det till exempel att köpa 1 kilo kyckling för bara 15 kronor. Mängden fågelkött som konsumeras i Sverige har femtondubblats sedan 1960. Från 1,6 kilo till hela 23,2 kilo per person och år. Och det är inte bara under januari som kyckling säljs med röda prislappar. När vi vänder blicken mot kycklingindustrin kan vi se tre anledningar till att kycklingkött kan vara så billigt.

  1. Kycklingar växer supersnabbt. När kycklingen kommer från kläckeriet väger den omkring 40 gram. När den lämnar kycklinganläggningen 35 dagar senare väger den 2 000 gram. På bara en dryg månad har den alltså ökat sin kroppsvikt med 5 000 procent och är redo för slakt. I ett vanligt svenskt kycklingstall föds det upp tiotusentals kycklingar samtidigt vilket gör att omsättningen blir väldigt hög. Det går snabbt att föda upp djuren och få ut köttet i butikerna. Kycklingar ut, nya kycklingar in.
  2. Kycklingar skapar mycket kött av lite mat. Kycklingar är, enligt branschorganisationen Svensk fågels egna ord, så kallade “effektiva foderomvandlare”. Det betyder att de omsätter relativt lite mat till relativt mycket kött på sin egen kropp. Genom att kycklingindustrin har avlat fram snabbväxande raser så går det inte åt så mycket foder per kyckling för att skapa motsvarande mängd kött, vilket gör att priserna kan hållas nere. Praktiskt va? Ja, om du frågar kycklinguppfödarna. Nej, om du frågar alla de kycklingar som får benproblem på grund av sina alldeles för tunga kroppar.
  3. Kycklingar bor trångt. Väldigt trångt. På en kvadratmeter i ett kycklingstall får det hållas upp till 25 stycken kycklingar. De allra flesta får inte ens komma ut under det (visserligen korta) liv de lever tillsammans med en onaturligt stor “flock” på tiotusentals kycklingar. Det säger ju sig självt att mindre yta är billigare i drift.

Att vilja eller behöva spara in på matkostnaderna är inget fel i sig. Men de som får betala priset för de röda prislapparna i frysdisken är djuren som ligger i förpackningarna.

Genom att kycklingar bor trångt, är avlade att växa snabbt samt genererar mycket kött av lite foder hålls kostnaderna nere för kycklingproduktionen. Detta leder tyvärr till att även kycklingarnas livskvalitet hamnar på samma nivå som de billiga priserna i mataffären.

Jag utmanar dig också att testa på en vegansk månad

Det finns prisvärd, god mat som inte kostar någons liv. För andra året i rad meddelas en minskning av köttkonsumtionen i Sverige och nästan 300 000 personer över hela världen har antagit utmaningen att prova en vegansk månad. Jag uppmanar dig att utforska sortimentet av bönor, linser och grönsaks- eller andra vegoprodukter. Jag utmanar dig också att testa på en vegansk månad på veganuari.se.

Då gynnar du både plånboken, miljön och inte minst djuren.


Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor, Djurens Rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Läs fler artiklar i ämnet här

Följ ämnen i artikeln