Säg upp avtalet med Saudiarabien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-02-26 | Publicerad 2015-02-23

S säkerhetspoltiska klubb: Löfven måste visa att vi står för global demokratisk utveckling

Saudiarabiens kung Salman och Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

Som socialdemokrater anser vi att avtalet som möjliggör militärt samarbete och underlättar export av vapen till Saudiarabien måste avbrytas. Inga ekonomiska eller säkerhetspolitiska argument kan rättfärdiga att Sverige är ansvarig för den saudiska regimens beväpning.

Vi måste prata klartext. Vapenexport och bilaterala militära samarbeten är viktiga för Sveriges alliansfrihet och export men måste begränsas till länder som delar våra demokratiska värderingar.

Sverige är fullständigt beroende av internationell handel. Exporten möjliggör importen av alla de varor och tjänster som vi inte själva producerar och är grunden till vårt starka välstånd. Vapenindustrin är därför viktig för Sverige i flera avseenden utöver att den stärker Sveriges möjligheter att stå militärt alliansfritt. Att Sverige har utbyten med andra demokratiska länder från vilka vi både importerar och exporterar militär materiel och tjänster är nödvändigt. Men var går då gränsen för ett demokratiskt land och hur stor är risken att den militära materiel vi exporterar kommer att användas i krig?

Graden av demokrati och stabilitet mäts på en bred skala och förändras över tid, riskerna är ibland svåra att bedöma. Det kommer alltid finnas en gråzon. Den borgerliga regeringen öppnade på 1990-talet vapenexporten till fler länder, bland annat Saudiarabien och de två svenska turistfavoriterna Turkiet och Thailand. Avtalet med Saudiarabien som öppnade för militärt samarbete och som ledde till en etablerad export godkändes av den socialdemokratiska regeringen 2005.

Detta var ett lönsamt misstag. Enligt professor Gunnar Hult vid Försvarshögskolan står Saudiarabien numera för 20 procent av den svenska vapenexporten på cirka 14 miljarder. Utbytet har alltså växt snabbt och att inte förlänga avtalet kommer att bli ekonomiskt kännbart. Det är svårt att bedöma exakt vilka konsekvenserna blir men jobb kommer att gå förlorade på den svenska arbetsmarknaden. Men det måste ske.

Saudiarabien är ett komplext land men den styrande regimen är en otvetydig diktatur som återkommande kränker kvinnors och mänskliga rättigheter. Regimer som dessa kommer förr eller senare möta motstånd av interna folkrörelser. Om detta sker i Saudiarabien är risken för militärt våld mot den egna befolkningen inte obetydlig. Inga ekonomiska eller arbetsmarknadspolitiska argument kan väga tyngre än de moraliska betänkligheterna i detta fall och det finns därför bara ett beslut att fatta – att inte förlänga avtalet.

Industrin har genom avtalet vilseletts att tro att vapenexport till diktaturer är förenligt med svenska demokratiska värderingar. Det är det inte. I Socialdemokraternas Framtidskontrakt står följande: ”Sverige behöver ett skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer och länder som grovt och omfattande kränker mänskliga rättigheter.” I samma anda innefattas naturligtvis även militärt samarbete.

Den 15 maj löper det nuvarande Saudiavtalet ut. Hittills har regeringens hållning varit att omförhandla istället för att avsluta avtalet. Vi förutsätter dock att den nya regeringen lever upp till skrivelserna i Socialdemokraternas framtidskontrakt. Stefan Löfven kan visa att en Socialdemokratiskt ledd regering alltid står upp för både säkerhetspolitisk stabilitet, solidaritet och en global demokratisk utveckling.

Blerta Hoti,

ordförande Socialdemokraternas säkerhetspolitiska klubb (SSÄK)

Niklas Domeij,

ledamot Socialdemokraternas säkerhetspolitiska klubb

Nils Löwegren,

ledamot Socialdemokraternas säkerhetspolitiska klubb