Nej till tiggeriförbud – förändra i hemländerna

Jämställdhetsministern: Konservativa partier tävlar i att måla ut människor som problem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-09-01

Ett tiggeriförbud kommer inte att göra tillvaron lättare för de människor som ber om hjälp på våra gator, tvärtom. Deras tillvaro riskerar att bli ännu sämre, skriver Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP).

DEBATT. I tider när hårda ord mot utsatta människor avlöser varandra är det lätt att känna rädsla och frustration. De konservativa partierna, med Moderaterna i spetsen, genomför just nu en kapplöpning i att komma på förslag som målar ut människor som problem, snarare än den utsatthet som människorna befinner sig i.

Förslaget om tiggeriförbud är ett tydligt exempel på detta. Ett förbud kommer inte att göra tillvaron lättare för de människor som ber om hjälp på våra gator, tvärtom. Deras tillvaro riskerar att bli ännu sämre.

Fattigdomen som vi numera kan se i gatumiljön i Sverige visar med plågsam tydlighet konsekvenserna när länder saknar välfungerande välfärdssystem. Att utsattheten som dessa människor befinner sig i väcker känslor hos omgivningen, så som maktlöshet och bedrövelse, är lätt att förstå.

Självklart vilar ett tungt ansvar på de länder som har invånare som på grund av fattigdom och diskriminering tar sig ända till Sverige för att vädja om hjälp på våra gator. Men när nu läget ser ut på det sättet, vad väljer vi då att göra i Sverige, och vad säger det om oss?

Vi vet att politik spelar roll och att ord har betydelse.

I Eskilstuna rapporteras att hot mot människor som tigger har ökat sedan kommunen införde ett krav på tillstånd. Enskilda personer trakasserar de som ber om hjälp och tar ordningsmaktens uppgift i egna händer.

I Huskvarna mördades Gica Hortolomei-Lupo förra året, omvärlden kände till trakasserierna men agerade inte. Gica kallades för ”Råttan”. Hans död visar på de yttersta konsekvenserna när hat och hot inte möter tillräckligt starkt motstånd.

När människor avhumaniseras, när vi slutar se en person i den människa som ber om hjälp, är det hög tid att säga stopp. Annars riskerar vi att tappa fotfästet i samhället. Förra veckan varnade Säpo för att det högerextrema våldet förväntas öka samtidigt som vi ser en alltmer upptrappad retorik få utrymme i samhällsdebatten. Det är nog nu.

I stället för ett tiggeriförbud måste vi fortsätta arbetet för att långsiktigt förändra situationen i hemländerna samt lindra den akuta nöden vi ser här och nu. Så som att stödja civilsamhällets insatser för människor i nöd. Ta krafttag mot diskriminering, rasism och hatbrott. Stärka kunskapen om rasismen nu och förr, så som hur exempelvis samer, romer, judar, muslimer och afrosvenskar är och har varit utsatta i Sverige genom historien.

Och vi behöver minnas att historien lär oss något om ordens makt. Att vilka ord vi väljer spelar roll för vilket samhälle vi får. Sverige är ett av världens rikaste och mest jämställda länder.

Den framgången har vi inte uppnått genom att peka ut särskilda grupper av människor som problem. Tvärtom, medmänsklighet och solidaritet i både ord och handling har varit avgörande för att kunna bygga landet starkt.

Att tro att det går att bygga framgångsrika samhällen utan medmänsklighet är naivt. Starka samhällen bygger vi tillsammans.

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här