Nej, dagens unga är inte alls lata

Debattören: Det är vuxna arbetsgivare som behöver tänka om

Lukas O Berg tycker att vuxna arbetsgivare borde sluta se problem med unga personer och istället tänka på möjligheter.

DEBATT. Dagens unga vill ha trygghet på arbetsmarknaden. Nio av tio vill ha ett fast jobb och få prioriterar att yrket eller arbetsgivaren har hög status. Det visar en ny undersökning. Om arbetsgivare vill rekrytera unga måste de lyssna på vad de säger och sluta att döma ut dem som lata och arbetsskygga.


Det är många som har en åsikt om unga på arbetsmarknaden idag. Under hösten publicerade Aftonbladet en artikelserie om unga och jobb med temat ”de lata” (Aftonbladet 1/12/2016), där utvalda arbetsgivare fick beklaga sig över dagens ungdomar som inte vill jobba hos just dem. Organisationen Företagarna släppte under hösten en rapport med titeln ”Det är attityden, dumbom” där de förklarar hur arbetsgivares problem med att rekrytera till stor del bottnar i ett attitydproblem hos unga, vilka bland annat beskrivs som likgiltiga och omogna.

Det största problemet med dessa typer av artiklar och rapporter som dömer ut en hel generation på arbetsmarknaden är bristen på förståelse för den.

Det är ofta vuxna som förklarar för andra vuxna hur de tycker att unga borde se på arbete, ofta utan att tala med unga själva. Bristen på ungas röster i frågor om jobb och arbetsmarknad fick oss på Insight Intelligence att 2014 genomföra en riksomfattande attitydundersökning där vi intervjuade 1000 unga i Sverige mellan 16 och 30 år. Vi har nu i samarbete med Linköpings kommun, Botkyrka kommun, Trafikverket och Adecco för tredje året i rad genomfört en motsvarande undersökning. Resultatet går emot de fördomar som då och då förekommer i media om unga på arbetsmarknaden.


Vad unga idag söker hos en arbetsgivare är en trygg anställning på ett företag eller organisation som erbjuder vidareutbildning och där de kan utvecklas som personer.

De ser inte lönen som det viktigaste på lång sikt utan majoriteten värdesätter snarare sin fritid och möjligheter att arbeta med flexibla arbetstider. De lever inte för att jobba utan jobbar för att leva. Det är inte viktigt med ett statusfyllt yrke eller arbetsgivare, var tredje svarar att de kan tänka sig att arbeta som vaktmästare. Många vill inom tio år bilda familj och värdesätter därför trygghet före status.

Vidareutbildning inom ramen för arbetet är viktigt, drygt sju av tio tycker det. Att erbjuda vidareutbildning på en arbetsplats kommer troligtvis vara en viktig konkurrensfördel för att attrahera unga framöver. Företagarnas rapport från i höstas ”Det är attityden, dumbom” bekräftar detta från arbetsgivarnas perspektiv. De skriver: ”Många företag saknar struktur, förmåga eller intresse av att vara en första arbetsplats och förväntar sig fullfjädrad arbetskraft från dag ett. De som dock ofta anställer oerfarna och har rutiner för detta lyckas bättre med sin kompetensförsörjning”.


En vanligt förekommande replik från de som uttalar sig om unga som bortskämda på arbetsmarknaden är att det ”på deras tid såg annorlunda ut”.

Förr i tiden verkade alla unga i samhället stå i kö till fabrikerna med mössan i handen och snällt be om att få skura golv.

Det är viktigt att förstå att samhället och förutsättningarna för unga ser helt annorlunda ut idag. Om man inte förstår det kommer man inte heller att förstå hur unga ser på jobb och arbetsmarknad vilket kommer att göra det svårt att rekrytera unga.

Lukas O Berg


► Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln