”Låt medlemmarna få rösta om partiledare”

Debattörerna: Förankringen i partiet blir större

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-06-02

Med ett primärval får den som väljs till partiledare får en stark förankring i partiet, skriver liberalerna Mathias Sundin och Lars Karlsson.

DEBATT. Valet till partiordförande är en chans att förnya Liberalerna och bidra till att öppna svensk partidemokrati. I de flesta partier avgörs frågan om partiledare i en smal krets.

Styrelserna i några få tunga länsförbund och valberedningen sitter på makten. Medlemmarna har oftast ett rätt litet inflytande. Det tänker vi i Liberalerna i Östergötland ändra på.

För första gången i svensk politisk historia kommer vi genomföra ett primärval för att utse partiordförande.

Det innebär att medlemmarna bestämmer vem av kandidaterna som våra ombud på landsmötet ska rösta på. Kandidaterna kommer till vårt primärval i september och frågas ut av medlemmarna. Därefter genomförs en omröstning och vinnaren får alla ombudsröster från Östergötland.

Ett primärval har flera positiva effekter.

Kandidaterna vinner stöd genom att åka runt i landet, träffa medlemmarna och svara på deras frågor. Det ger dem en bra uppfattning om medlemmarnas åsikter.

Medlemmarna sätter agendan för vad valet handlar om.

Det blir mindre av internt maktspel där stöd kan vinnas genom att poster utlovas eller annat rackarspel.

Den som väljs till partiledare får en stark förankring i partiet. Blåser det snålt, vilket det alltid gör förr eller senare, så står partiledaren stadigare. Annie Lööf hade stora problem ett tag in på sin partiledartid, men eftersom hon utsetts i en öppen process, hade hon mycket stark legitimitet som ledare och partiet drog åt samma håll.

Väljarna får en bra inblick i partiet och dess åsikter. Allmänheten kan komma och lyssna på utfrågningarna i samband med primärvalen. Mediebevakningen kommer vara stor – säkert kommer också en del primärval livesändas - så fler än de som kommer på möten kan följa det.

Vi förordade primärval redan 2015, men eftersom ingen utmanare klev fram kunde det inte genomföras.

Det var synd, eftersom oavsett vem som hade vunnit, så hade den personen stått på en stabil grund och kunnat förändra partiet utifrån det mandat som medlemmarna gett. Vi hade sluppit en mandatperiod med partiledarfrågan hela tiden på agendan. Men nu är vi där vi är och vi tror det är bra att få frågan avgjord – och uppmanar andra länsförbund att också arrangera primärval.

Innehållet i debatten mellan kandidaterna är såklart viktig, och det vi tror en primärvalsprocess får fram. Vi hoppas att Jan Björklund och Birgitta Ohlsson fokuserar på hur de vill utveckla Sverige och vad Liberalernas roll i detta är.

Vi vill att de lyfter blicken och ser in i framtiden. Den digitala revolutionen innebär enorma möjligheter för Sverige och för svenskarna, med längre, hälsosammare och rikare liv.

Svensk politik i dag är väldigt fokuserad på de problem som finns mitt framför näsan, men en partiledare ska leda ett parti under längre tid än något år. Vi vill se en vision, med konkreta idéer för Sverige under minst det kommande årtiondet.

Liberalerna som parti har tappat väljare sedan 2002 och för första gången sedan 1985 har vi inte gått upp, när Moderaterna har gått ner.

Det är en allvarlig utveckling, men också en chans att tänka nytt. Vi har senaste åren i världen sett framgångar för populister och bakåtsträvare, men också en motrörelse där politiker som vill framåt vinner val.

Vem av Jan Björklund eller Birgitta Ohlsson kan visa medlemmarna att de kan bli den politikern i Sverige?


Mathias Sundin, riksdagsledamot för Östergötland (L)
Lars Karlsson, länsförbundsordförande Östergötland (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.