Vi känner inte igen bilden av vår förort

Debattören: Rapporteringen är stigmatiserande och fördomsfull

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-04-05

Kahin Ahmed: Vi som bor här accepterar inte att någon upplever att kvinnors frihet begränsas, av det som i Kalla Fakta kallades för ”moralpoliser i förorterna”.

DEBATT. Invandrare utgör i dag 1,6 miljoner av svenska folket. Men förorternas befolkning är kraftigt underrepresenterade i alla viktiga samhällsinstitutioner och politiska plattformar, där livsavgörande beslut för dem och deras barn fattas.

Samtidigt förespråkar svenska politiker från vänster till höger mångkulturalism, vilket har gjort att vårt samhälle i dag består av många olika etniska och kulturella grupper.

Sverige skulle stanna utan sina invandrare. Statistik visar att mer än 48 procent av vårdarbetarna och 78 procent av transportarbetarna har utländska påbrå. Men det syns inte i den politiska makten eller inom mediasfären. Vår representation i alla samhällsinstitutioner behöver förbättras!

Förortsbornas gigantiska politiska underskott i maktens korridorer är en verklig demokratisk brist i vårt samhälle. Det leder till att andra dikterar villkoren för förortsborna och hur vi och våra barns framtida liv ska utformas.

Att någon känner sig otrygg och flyttar från Husby, vilket speglades i Kalla Faktas program från den fjärde april, är självklart en besvikelse. Vi vill ju i stället att folk ska flytta hit, till Stockholms förorter som kännetecknas av fantastiska och dynamiska kulturella variationer.

Vi som bor här accepterar inte att någon upplever att kvinnors frihet begränsas, av det som i programmet kallades för ”moralpoliser i förorterna”.

Men samtidigt undrar vi varför man inte också intervjuade tjejer och kvinnor som bor i Rinkeby om hur de känner och om någon begränsar deras rörelsefrihet?

För först då skulle fakta ha kommit fram! Jag tycker att man borde kunna förvänta sig en objektiv och professionell rapportering som belyser problemen ur olika synvinklar.

Vi som bor i Rinkeby är också för kvinnors rättigheter och alla människors lika värde, oavsett kön, religiös- eller politisk tillhörighet.

Lokalföreningarna i Rinkeby-Tensta arbetar aktivt för jämställdhet och vi som bor här känner därför inte igen oss i den stigmatiserande och fördomsfulla mediarapporteringen från området.

Tittarna, oavsett om de finns i Norrbotten, Västerbotten eller Skåne, är värda att få en helhetsbild av området.


Kahin Ahmed, sociolog, samhällsvägledare och lokalpolitiskt aktiv i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.