M och KD hycklar om välfärdsmiljarderna

S-politiker: Pengarna läggs på hög i våra kommuner i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-12

Det är svårt att tolka M och KD:s agerande som något annat än ett politiskt spel för gallerierna. I verkligheten är viljan att satsa på välfärden lika lite som vanligt, skriver fyra kommunpolitiker.

DEBATT. Den senaste tiden har riksdagspartierna tävlat om vem som kan vara mest generös med extra pengar till välfärden i kommuner och regioner. Efter regeringens besked om att de tillsammans med C och L tillför fem extra miljarder, kom ett bud från M, KD, V och SD på 7,5 miljarder. 

För oss socialdemokratiska kommunpolitiker i opposition är det glädjande att alla partier nu tycks vilja satsa på välfärden. Vi ser på nära håll hur nedskärningar sänker kvalitén i äldreomsorgen samtidigt som avgifterna höjs. Hur antalet elever i varje klass ökar och hur skolorna kämpar för att få råd med tillräckligt många lärare. Vi möter oroliga föräldrar till barn som inte får den hjälp de behöver i skolan. Och vi träffar stressade lärare som undrar hur de ska kunna skapa arbetsro i en klass med 32 elever.

Även SKR har larmat om att kommunerna är i akut behov av mer pengar. I ekonomirapporten de presenterade i oktober 2019 framgick att kommuner och regioner skulle sakna 43 miljarder kronor år 2023 om kostnaderna ökar i takt med befolkningen, och staten inte tillför mer resurser.

Beskedet från S, MP, C och L om fem extra miljarder redan år 2020 var därför minst sagt välkommet. För Solna, Sollentuna, Järfälla och Upplands Väsby innebär det tillskott på mellan 15,8 och 28 miljoner kronor. Pengar som kan stoppa de nedskärningar och vakanser som planeras i skolan och omsorgen under 2020.

Att välfärden i kommunerna måste prioriteras högre redan i år verkar alla partier vara överens om. Åtminstone på nationell nivå. För på kommunnivå där pengarna ska fördelas, har verkligheten nu visat sig vara en annan.

Ska de nya pengarna kunna användas i välfärden under 2020 måste kommunerna snabbt ta beslut om att justera årets budget. Men när vi socialdemokrater föreslår detta för de M-ledda styrena i våra kommuner är intresset svalt.

Varken i Solna, Sollentuna, Järfälla eller Upplands Väsby har de gått med på att skyndsamt ta de beslut som krävs för att pengarna ska komma välfärden till del 2020.

Trots att både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor gått ut hårt om att regeringen satsar för lite på kommunernas välfärd, sätter deras partier på lokal nivå stopp för att skyndsamt använda de pengar vi får. Pengar som uttryckligen är avsedda att gå till välfärden i kommunerna år 2020. Nästa år kommer nämligen också fem extra miljarder.

Det är svårt att tolka M och KD:s agerande som något annat än ett politiskt spel för gallerierna. I media har de såklart mycket att vinna på att bräcka förslaget från partierna bakom januariavtalet, men i verkligheten är viljan att satsa på välfärden lika lite som vanligt.

Resultatet i våra M-styrda kommuner blir att den redan ansträngda välfärden fortsätter försämras.

I stället för att de nya pengarna kommer barn och äldre till del läggs de på hög. M och KD:s nedskärningar på skola och äldreomsorg genomförs därmed samtidigt som kommunen går med ekonomiskt överskott.

Det är inte så här man bygger starka samhällen. Att konsekvent prioritera ner välfärden skapar ojämlikhet och orättvisor som blir en grogrund för utanförskap, brottslighet och otrygghet.

Vi socialdemokrater sätter alltid välfärden först. Vi vill ha kommuner där skattepengarna används till sådant människor behöver.

Där byggnadsarbetaren får samma trygga äldreomsorg som direktören. Där föräldrar kan lita på att skolan finns kvar nästa termin, att barnen har arbetsro och att lärarna kan göra sitt jobb. Det är grunden för ett starkt och tryggt samhälle.


Arne Öberg, oppositionsråd i Solna (S)
Eva Ullberg, oppositionsråd i Järfälla (S)
Joakim Jonsson, oppositionsråd i Sollentuna (S)
Mathias Bohman, oppositionsråd i Upplands Väsby (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.