Skatteslöseri löser inte arbetslösheten

LO: Nu är det dags att begrava det nyliberala ingångsavdraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-02-03 | Publicerad 2020-01-25

Ingångsavdraget är tillfälligt stoppat – återuppväck det inte. Sverige har inte råd men skatteslöseri och nyliberala villfarelser, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Torbjörn Hållö från LO.

DEBATT. Den 1 juli skulle Sverige fått en ny skatteutgift: ”ingångsavdraget”. Ingångsavdraget är en borgerlig idé om sänkta arbetsgivaravgifter som också finns med i Januariavtalet.

Avdraget är nu tillfälligt stoppat i riksdagen. LO:s uppfattning är att förslaget är sällsynt illa utformat och aldrig borde ha lagts fram. Nu måste förslaget begravas. Pengarna behövs i välfärden.  

Det hävdas att avdraget riktas mot personer som står långt från arbetsmarknaden. Men så är inte fallet. Tvärtom kommer alla som inträder på arbetsmarknaden att, initialt, kunna ta del av avdraget.  

”Ingångsavdraget” kommer år 2022 kosta skattebetalarna över sex miljarder kronor per år. Det betyder att staten kommer lägga mer på denna nya skatteutgift än statens samlade utgifter för:

  • Exportfrämjande
  • Åklagarmyndigheten
  • Rymdforskning
  • Naturvårdsverket
  • Statligt stöd till vuxenutbildningen

Redan i dag är välfärden underfinansierad. Alla bedömare är överens om att skolan, vården och omsorgen behöver mer resurser. Pensionerna måste höjas för de grupper som jobbat ett långt strävsamt liv. Trygghetsförsäkringarna behöver förbättras.

Att i detta läge gå vidare med nya ofinansierade skattesänkningar är inte rimligt. Välfärden måste prioriteras. Sverige har inte råd med skatteslöseri.

Men ”ingångsavdraget” är inte bara dyrt. Den nya skatteutgiften kommer också vara ett ineffektivt verktyg mot arbetslösheten.

Avdraget kommer att få stora så kallade dödviktseffekter, som innebär att samma individ skulle fått jobbet även utan subventionen, då alla som träder på arbetsmarknaden från studier eller som är nyanlända omfattas.

Förslaget riskerar därtill att göra det mer gynnsamt att ta in arbetskraft från EU då dessa personer också omfattas av det nya bidraget.

Varför ska svenska skattebetalare betala arbetsgivare som lockar hit arbetskraft från andra länder?

Våra invändningar är inga gissningar. Facit finns. Regeringen Reinfeldt införde en modell med sänkt arbetsgivaravgift för yngre. En modell som är mycket snarlik Januaripartiernas förslag om ”ingångsavdrag”.

När regeringens eget expertorgan IFAU utvärderade den tidigare existerande nedsättningen för yngre konstaterade expertorganet följande: 

”För individer som är födda utomlands och i allmänhet har en relativt svag anknytning till arbetsmarknaden hittar författarna inga positiva effekter på sysselsättningen”. 

LO ser inga skäl till att den nya skatteutgiften kommer bli mer effektiv. Tvärtom. Den samlade effekten av ”Ingångsavdraget” kommer således vara mycket små för arbetslösheten, men negativt för de offentliga finanserna.

LO anser att förslaget om ”Ingångsavdrag” inte bör genomföras. Sverige har inte råd men skatteslöseri och vi förväntar oss att Socialdemokraterna sätter välfärden främst och stoppar dessa nyliberala villfarelser. Återuppväck inte avdraget. Låt pengarna stanna i välfärden.


Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO
Torbjörn Hållö, LO-ekonom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.