Nej till marknadshyror – ja till en fryst hyra

V-politiker: Det många behöver är trygghet – inte mer oro

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-14

Det många i Sverige nu behöver, är trygghet – inte mer oro. Vi behöver lösa bostadskrisen. Detta gör vi genom att bygga fler hyreslägenheter med rimliga hyror i alla delar av vårt samhälle. Marknadshyror ger varken lugn eller trygghet och löser definitivt inte bostadskrisen, skriver nio V-politiker.

DEBATT. Under pandemins gång har det blivit allt tydligare att chanserna att klara sig undan smittan blivit en klassfråga. När det inte byggs tillräckligt med hyresrätter blir det bostadsbrist, vilket leder till trångboddhet. Många har mist sina jobb och riskerar vräkning.

Att inte bara behöva oroa sig för smittan utan även sin inkomst och sitt boende är förödande. Alla har inte heller möjlighet att jobba hemifrån eller fly ut till sitt hus på landet. Resultatet är att pandemin drabbar vissa mer än andra.

Mitt under rådande kris går regeringen fram med en utredning om att införa marknadshyror. Detta är en samhällsfientlig reform som skulle frånta hyresgästerna sin förhandlingsrätt och därför göra det möjligt att kraftigt höja hyrorna. Detta skulle slå hårt mot flera miljoner invånare.

Och det skulle även påverka många, många fler negativt; de som redan i dag är i behov av bostad – de som behöver flytta hemifrån, lämna destruktiva förhållanden familjer som växer och behöver flytta till större. Hela 85 procent av befolkningen säger också nej till marknadshyror Att marknadshyror skulle lösa bostadskrisen är direkt felaktigt.

Det många i Sverige nu behöver, är trygghet – inte mer oro. Vi behöver lösa bostadskrisen. Detta gör vi genom att bygga fler hyreslägenheter med rimliga hyror i alla delar av vårt samhälle. Marknadshyror ger varken lugn eller trygghet och löser definitivt inte bostadskrisen. Vi kommer göra allt för att stoppa detta.

I stället för att införa marknadshyror, kan andra åtgärder införas för att stötta miljontals hyresgäster. Vänsterpartiet har i flera orter bland annat föreslagit hyresrabatt för de drabbade, uppskov med hyran och stopp av vräkningsprocesser.

Eftersom den efterföljande ekonomiska krisen troligtvis kommer att pågå under en längre tid, ser vi att det finns goda skäl att inom de kommunala bostadsbolagen stoppa den årliga hyreshöjningen under 2021.

Detta ska inte ses som en åtgärd som frångår det partsförhållanden som finns på hyresmarknaden. Utan som en åtgärd som skapar goda förutsättningar för många under en extraordinär situation som pandemin idag trots allt är.

Detta skulle också skapa bättre marginaler för många hushåll som redan i dag har drabbats av coronakrisen. Genom att frysa den årliga hyreshöjningen för 2021 kan ännu fler hushåll känna sig lugnare på åtminstone en punkt – hyreskostnaden kommer inte att öka.

Vänsterpartiet har en politik för att ställa om från bostadsbrist till rätt till bostad. Vänsterpartiet har en politik för att minska oro istället för att spä på otrygghet. Vänsterpartiet har en politik för den stora majoriteten istället för att öka intäkterna för fastighetsägarna. Det är så vi skapar en solidarisk politik för de många.


Momodou Malcolm Jallow, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson (V)
Moisés Ubeira, oppositionsråd i Sundbyberg (V)
Emma-Lina Johansson, oppositionsråd i Malmö (V)
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd i Stockholm Stad (V)
Tobias Smedberg, kommunalråd i Uppsala (V)
Ulrika Edman, gruppledare i Umeå (V)
Marcus Wallin, Alingsåshem (V)
Anders Göranson, Växjöbostäder (V)
Svjetlana Saric, Helsingborgshem (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här