Bristen på kunskap gör oss panikslagna

Debattören: Varken medier eller myndigheterna klarar av att hantera ”Cirkus Corona”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-05

Med tvål, vatten och handdesinfektion kan vi minska risken för smittspridning. Men risken för panikspridning verkar inget råda bot på. Det är dags för Cirkus Corona att packa ihop tältet och lämna plats för coronavirus covid-19, skriver Anders Åker.

DEBATT. Dödsfall som sker till följd av sjukdom är tragiska och det gäller självfallet även i fallet med coronavirus covid-19.

Samtidigt kan vi konstatera att Cirkus Corona har kommit till stan. Med sig har man stelbenta myndighetspersoner, en till viss del panikslagen media och allmänhet – och en allmänt bidragande känsla av apokalyps.

Först ut i manegen är de stelbenta myndighetspersonerna som i alla välmening använder begrepp som ”god beredskap” och har svårt att hålla jämna steg med antalet registrerade fall i landet. Man skiftar även budskap från dag till annan.

Allt detta är fullt normalt i ett läge där man faktiskt inte har någon kunskap för viruset i det här fallet är helt nytt. Kunskapsläget är begränsat.

Det som saknas är myndigheternas förmåga att på ett trovärdigt sätt kommunicera dels att man faktiskt inget vet och samtidigt bidra med ett lugn.

Om man säger ”riskgrupper” bör det snabbt finnas information om vad det innebär, även om det endast står att man inget vet. När människor, från tonåringar till pensionärer, är livrädda för att drabbas kvarstår bara ett faktum, Myndighetssverige har misslyckats i att trygga befolkningen med korrekt information och bör därför tillsätta en haverikommission när dammet har lagt sig för att reda ut hur det ens kunde hända.

För allmänheten är panikslagen, mer än man kanske kan tro. Om man som myndighetsperson lägger örat mot marken inser man att bristen på kunskap gör människor rädda.

In i manegen kommer då mediehusen, från statliga medier till kommersiella medier väljer flera att nyttja den våg av oro som just nu sprider sig i samhället.

Rubriker som hur stor sannolikheten är att man ska dö, varningar från virologer och intervjuer med allmänhet som får en mikrofon under näsan på flygplatsen och frågan ”är du rädd” cementeras rädslan i samhället.

Måttlighet och saklighet får stryka på foten och bakom betalväggar lägger man allting från finansiella tips till råd om hur man preparerar sig för kriser och statistik över antalet dödsfall.

Missförstå mig rätt, vi bör alltid vara beredda på en kris, men i det här fallet kommer din dunk med vatten göra föga. Det är inte förberedelser för kris jag ifrågasätter utan kopplingen till det nu pågående utbrottet av coronavirus covid-19.

Oro säljer lösnummer, det förstår vem som helst, men i en tid av osäkerhet behöver vi trygghet och medierna gör sig själva en otjänst då de framstår som just pengahungriga mediaspöken.

Socialminister Lena Hallengren (S) gör helt rätt när hon i Sveriges Radios ”P1 Morgon” inte svarar på vad hon tycker utan hänvisar till Folkhälsomyndigheten som regeringens expertorgan och därmed också samhällets och individens.

Folkhälsomyndigheten i sin tur bör styra upp sina presskonferenser för att undvika alltför starka värdeord, upprepningar och osäkra uttalanden (det går bra att säga att ”vi vet inte”).

Samtidigt som myndigheter får kritik för brist på information väljer man i vissa fall, till exempel hur skolor hanterar utbrottet, att inte lyda den information man faktiskt får. En motsägelse i sig.

Min egen pappa är över sjuttio år och har ett par sjukdomstillstånd som förekommer med hög ålder. Varje säsong är jag orolig när influensan kommer och uppmanar honom till att vaccinera sig då han tillhör en riskgrupp.

Årligen dör många människor i vad som kallas en helt vanlig influensa utan att vi vare sig fyller skafferiet, låter barnen stanna hemma eller hamstrar munskydd.

Med tvål, vatten och handdesinfektion kan vi minska risken för smittspridning. Men risken för panikspridning verkar inget råda bot på. Det är dags för Cirkus Corona att packa ihop tältet och lämna plats för coronavirus covid-19.


Anders Åker, chefredaktör Doktorn


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.