Vi har betalat 180 miljoner till Landskrona

Replik från Migrationsverket om ersättning för asylsökande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-04-07

Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef, Migrationsverket, svarar kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

REPLIK. Med anledning av Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona (L), debattartikel. Som han skriver har kommuner rätt till ersättning från staten för huvuddelen av sina kostnader för att ta emot asylsökande och personer som fått uppehållstillstånd. 

Det är givetvis olyckligt att kommunerna fått vänta på ersättning för sina kostnader. Dock är det ett missförstånd att det är fråga om räkningar, det handlar i stället om ansökningar som Migrationsverket ska ta ställning till innan utbetalning kan ske.

En viktig förklaring till att prövningen av ansökningar dragit ut på tiden är att 163 000 personer sökte asyl i Sverige 2015, vilket innebar stora utmaningar för såväl Migrationsverket som kommunerna.

Migrationsverket värdesätter kommunernas insatser och arbetar för att hantera kommunernas ansökningar så snabbt som möjligt. Utöver att vi stärkt vår personalstyrka på området har ett flertal åtgärder satts in för att förenkla för såväl kommunerna som Migrationsverket. Bland annat går vi ut med riktad information för att ansökningarna ska vara kompletta från början, vi utvecklar ett digitalt ansökningssystem och inväntar regeringens schablonmässiga ersättningar.

Att notera i sammanhanget är att Migrationsverket de senaste 15 månaderna har betalat ut drygt 180 miljoner i statlig ersättning till Landskrona kommun.

På måndag 10 april är det sedan tidigare planerat ett möte mellan Migrationsverket och Landskronas kommunsstyrelse för ett samtal om hur situationen för kommunen ska kunna underlättas.


Jan-Olov Wallin, biträdande operativ chef, Migrationsverket


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.