Stäng inte ute e-sport från Idrottssverige

Debattören: Riksidrottsstyrelsens beslut exkluderar hundratusentals ungdomar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-05-04

En av de största fördomarna om e-sport är att det är stillasittande. Detta är delvis en myt, skriver Max Horttanainen. Bilden är på det svenska laget NiP som firar segern i Dreamhack Masters i Malmö i mars förra året.

DEBATT. I slutet av maj tar Riksidrottsförbundets 71 medlemsförbund beslut om e-sporten ska få bli en del av den erkända idrottsfamiljen.

Riksidrottsstyrelsen har i ett uttalande rekommenderat förbundet att ge avslag. Svenska E-sportförbundet ser att styrelsen uttalande bygger på felaktigheter och riskerar att stänga ute hundratusentals ungdomar från ett livslångt idrottande i förening.

Svenska E-sportförbundet organiserar e-sporten. Det betyder att vi samlar e-sportare i föreningar med träningar precis som i vilken annan idrott som helst. Hos oss lär sig utövarna om de olika aspekterna av e-sport, inklusive fysisk och mental hälsa.

Motsatsen till organiserat e-sportande är att sitta hemma på kammaren där man går miste om dessa viktiga kunskaper, sammanhang och sunda värderingar.

Hundratusentals ungdomar utövar e-sport i Sverige, och till skillnad från den traditionella idrottsrörelsen, som tappar många av sina ungdomar efter mellan-/högstadieålder, så växer e-sporten för varje år.

Det är en enkel ekvation att se att ungdomar i dag har svårt att få ihop det traditionella idrottandet med e-sportandet, och snarare än att konkurrera vill vi se kreativa lösningar som tar svensk idrottsrörelse in i framtiden.

Det finns goda förebilder, som Vellinge IF, en traditionell fotbollsförening som nu bygger e-sportarena. Där ska man kunna träna e-sport och sedan gå direkt ut på fotbollsplanen och spela fotboll. Det är här vi ser framtiden. Detta är lösningen.

En av de största fördomarna om e-sport är att det är stillasittande. Detta är delvis en myt. En e-sportare som spelar match har samma puls som en maratonlöpare och samma kortisolnivåer som en motorförare.

Dock finns hälsoaspekter inom e-sport som behöver belysas. Kunskapen om fysisk rörelse och ergonomi hos utövarna är till viss del låg.

Detta är en stor utmaning, som vi och resten av idrottsrörelsen behöver arbeta tillsammans med för att ändra på. Det är en generell utmaning som vi alla står inför och framförallt i arbetet med att skapa ett livslångt idrottande i förening.

Riksidrottsstyrelsen riskerar att exkludera hundratusentals ungdomar från att ta del av den organiserade idrotten med sin skrivelse.

De tar inte heller hänsyn till sin omvärldsbevakning från 2016 inför Riksidrottsforum där man konstaterar att “Digitalt och analogt flyter ihop” samt att e-sporten; “Från att tidigare ha betraktats som en icke-social, våldsfrämjande och fördummande aktivitet inser allt fler att e-sport kan vara både intellektuellt stimulerande och utveckla lagsammanhållning på samma sätt som inom traditionell idrott.”

Stäng därför inte ute e-sporten från idrottsfamiljen. Vi är en rörelse att räkna med och vi vill vara med. Folkhälsan är en av våra största framtidsutmaningar i Sverige och tillsammans kan vi arbeta mer målmedvetet och i samlad trupp för att angripa utmaningarna.

Släpp in e-sporten! #framtidensidrott


Max Horttanainen, förbundsordförande Svenska E-sportsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.