Nu slipper vi Lööfs och Björklunds dubbelspel

SD: Efter Allianssveket blir det svårare för C och L att profitera på konservativa väljare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-19

C och L har allt för många gånger kunnat spela ett dubbelspel under förra mandatperioden, det handlar om att plocka poänger hos borgerliga väljare för att sedan vattna ur betydelsen praktiken, skriver Adam Marttinen.

DEBATT. Trots det fundamentala sveket från C och L i statsministeromröstningen så finns det fördelar att se fram emot.

C och L har allt för många gånger kunnat spela ett dubbelspel under förra mandatperioden, det handlar om att plocka poänger hos borgerliga väljare för att sedan vattna ur betydelsen praktiken.

Vid misstroendeförklaringen mot tre socialdemokratiska statsråd efter vår tids största säkerhetshaveri vid transportstyrelsen valde C och L först att rikta skarp kritik och krävde konsekvenser för att sedan inte löpa linan ut. Det resulterade i att de statsråd som inte avgick frivilligt inte drabbades av någon som helst konsekvens.

Liknande roller har man haft på fler områden, inte minst inom kriminalpolitiken.

C och L har vid upprepade tillfällen varit Alliansens svaga länk där lovord om hårdare straff till borgerliga väljare sedan förhandlats ner i betydelse inom alliansen.

Ett exempel är straffrabatterna för vuxna mellan 18–21 år där en gärningsman för ett brott kan få upp till 50 procent reducerat straff.

Efter att SD ensamt motionerat och röstat för ett slopande av straffrabatterna i början av förra mandatperioden valde först Moderaterna att ansluta sig. Strax därefter levererade Alliansen en gemensam ståndpunkt vilket då kunde samla en majoritet i riksdagen med stöd från SD. Men åsikterna om straffrabatterna skilde sig åt mellan allianspartierna.

M och KD ville slopa dem medan L och C ville behålla men minska dem, för återfallsförbrytare! Det senare blev dessvärre Alliansens gemensamma linje.

Det vill säga de straffrabatter som L och C i debatten säger sig vilja göra något åt kommer med deras egna förslag finnas kvar för samtliga förstagångsförbrytare för att sedan minska för återfallsförbrytare.

För ett brott som våldtäkt finns i dag exempel där nämnda straffrabatter och övriga omständigheter lett till ett par månaders fängelsestraff. Det är inget som C och L vill ändra på så länge det inte rör sig om ett återfall i brott.

En sådan hållning är helt och hållet principlös utifrån ett brottsofferperspektiv där det ena brottsoffret inte får samma upprättelse som ett annat beroende på förövarens brottshistorik.

Sverigedemokraterna linje har varit glasklar. Vi står upp för samtliga brottsoffers rätt till en likvärdig upprättelse vilket leder oss till att straffrabatterna ska bort helt och hållet.

Fler skiljelinjer finns mellan konservativa allianspartier och de renodlade liberala där fråntagande av medborgarskap för IS-terrorister och frågan om ett nationellt tiggeriförbud är två tydliga frågor.

Liberala partier vill behålla terrorister i Sverige och fortsatt skapa förutsättningar för människohandel genom tiggeri.

När nu L och C spräckt Alliansen uppstår ett läge där de politiska skillnaderna får möjlighet att bli tydligare för väljarna. Nu blir det svårare för de liberala partierna att profitera på konservativa väljare för att sedan leda politiken åt ett liberalt håll.

Det kommer bli mitt och Sverigedemokraternas uppdrag i opposition, att belysa vilka partier som står för en faktisk förändring och vilka partier som bara vill ge sken av förändring. På så sätt har C och L genom sitt stöd till en rödgrön regering hamnat i bättre sällskap.


Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.