EU behöver vårt svenska snus

Debattören: Ett bättre alternativ för unionens 100 miljoner rökare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-09

Handeln i Europa var inte tänkt att präglas av byråkraters godtycke, men i snusfrågan är det uppenbart så. Det behövs ett omtag kring EU:s tobakspolitik. Fokus måste ligga på att minimera tobakens skadeverkningar, skriver Jörgen Warborn (M).

DEBATT. Goda nyheter för svensk export! Svenskt snus får nu marknadsföras i USA som ett mindre hälsoskadligt alternativ till cigaretter. Efter en fem år lång process har den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten slutligen gett klartecken. Det är ett värdefullt framsteg för svensk export och kan bana väg för att snuset släpps fritt även på EU-marknaden.

För bara några månader sedan blev Schweiz det tredje landet i Europa som öppnade upp för försäljning av svenskt snus, efter Sverige och Norge. Redan det var en välkommen nyhet för många svenska företag, men det amerikanska beslutet kan komma att bli ännu mer betydelsefullt. När världens största och viktigaste ekonomi tar så tydlig ställning för det svenska snuset, kommer det att få effekter på fler ställen i världen. Nya marknader kommer växa fram för svenska produkter.

Jag hoppas att besluten i USA och Schweiz ska sätta exempel för hur EU ska komma att hantera snusfrågan längre fram. I dag är nämligen Sverige det enda EU-landet där försäljning av snus är tillåtet. I alla andra EU-länder är marknadsföring och försäljning av snus helt förbjudet. Italienare och fransmän fortsätter blossa och cigarettbolagen behåller sin monopolställning. På det som ska vara en fri och öppen marknad diskrimineras svenska produkter, helt utan rimliga skäl.

Argumenten för snuset är desto fler. Skulle fransmännen och italienarna snusa i stället för att röka, skulle vi kunna spara tusentals liv i EU varje år. Sverige har lägst andel rökare i hela Europa och markant färre fall av tobaksrelaterade sjukdomar än i resten av EU.

En stor orsak till detta är snuset. Snus är förstås ingen hälsoprodukt, men dess betydelse för att hålla nere ohälsotalen är väl belagd och omöjligt att bortse ifrån. Detta har vi vetat länge i Sverige. Samma sak har man förstått i USA – och detta borde även EU vara moget att inse.

Den fria inre marknaden är kärnan i EU-samarbetet och dess grundtanke är att fri och rättvis konkurrens ska få råda. Handeln i Europa var inte tänkt att präglas av byråkraters godtycke, men i snusfrågan är det uppenbart att så är fallet. Jag menar att det behövs ett omtag kring EU:s tobakspolitik. Fokus måste ligga på att minimera tobakens skadeverkningar.

EU:s 100 miljoner rökare skulle behöva få tillgång till ett betydligt bättre alternativ. Det skulle innebära folkhälsovinster för Europa och ekonomiska vinster för Sverige när företagen här kan bredda sin marknad och därmed skapa nya intäkter och fler jobb här hemma.

Om bara en procent av EU:s befolkning skulle välja att byta cigaretter mot snus, skulle det ge 11 miljarder kronor i exportintäkter till Sverige. De mest skadliga tobaksprodukterna, cigaretterna, skulle då inte längre ha monopol utan få konkurrens av ett hälsosammare, billigare och bra mycket bättre alternativ. Svenska företag skulle kunna konkurrera på lika villkor som tobaksproducenter i andra länder.

Det amerikanska beslutet att främja svenskt snus sätter nu åter fokus på snusfrågan, som tyvärr under lång tid har tystats ned och ignorerats av majoriteten i Bryssel. Nu finns det nya och bättre förutsättningar att sätta frågan i rörelse även inom EU. Jag tänker ta vara på den möjligheten.

Inför valet lovade jag att bli det svenska snusets ambassadör i Bryssel. Jag vet att det kommer bli en hård kamp mot många byråkrater och andra politiker, men den striden tänker jag ta. Med det amerikanska beslutet i ryggen tror jag att tiden är mogen. EU borde ta efter USA i snusfrågan.


Jörgen Warborn, EU-parlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.