Byt plats – och låt de unga lyssna via nätet

Slutreplik från Alf Engström om radio för äldre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-04

För mig är det upp och nedvända världen att äldre ska gå ut på nätet och leta upp sina favoritprogram och sedan stoppa hörsnäckor i öronen, skriver Alf Engström.

SLUTREPLIK. Björn Löfdahl påstår i sin replik att yngre lyssnar lika mycket dagtid som vid andra tillfällen – via en transistorradio.

För mig är det upp och nedvända världen att äldre ska gå ut på nätet och leta upp sina favoritprogram och sedan stoppa hörsnäckor i öronen. Under tiden som de unga bekvämt kan lyssna på den gamla ”ångradion”, på dagtid.

Hör du inte hur bakvänt det låter?

Vi förstår att FM-bandbredden är begränsad men det var inte det jag föreslog, utan ett byte av media.

Vi äldre tar över ”ångradion” och ungdomarna tar över det moderna mediet, internet, med precis samma programutbud som i dag åt båda hållen. Ekonomiskt allt lika! Vad är problemet?

Lisbet Martinsson deltog i efterdebatten och beskrev sina barnbarn som musiktokiga – men de vet inte vad P3 och P4 är. Jag har precis samma erfarenhet med mina fem barnbarn som är mellan 15 och 25 år.

När jag och alla andra ser era höga ambitioner för dessa unga lyssnare så undrar jag om inte tåget har gått! Jag tycker det är synd för det finns så många bra radioprogram, särskilt i P1.

Du undvek att ta upp P2, och den tappra lilla lyssnarskaran på enstaka procenttal. Jag förstår att det är en öm tå. Varför reta upp kultureliten som har så mäktiga beskyddare?

Vad gäller den undersökningen du refererar till, ”Svenskarna och internet”, så stämmer det att pensionärerna har blivit mer aktiva på nätet, men vad gör de där? Ja, enligt undersökningen:

1. Betalar räkningar/bankärenden. 2. Läser webbtidningar. 3. Tar reda på vad ska det bli för väder. 4. Leta upp olika fakta och andra liknande saker.

När det kommer till underhållning och att stoppa in hörsnäckor i öronen slår de flesta äldre bakut.

Ett litet utdrag ur utredningen:

De äldre föredrar traditionella medier i deras traditionella former. Skillnaderna i användningsmönster är här stora. Traditionella medier som tv och radio letas ibland upp på internet av de äldre /.../ Men detta är betydligt vanligare i andra åldersgrupper där den stora majoriteten använder internet för underhållning.”

Tyvärr så känner många pensionärer sig glömda och diskriminerade. De allra flesta har varit trogna lyssnare i alla år och undan för undan försvinner deras musik – det som förr fick mungiporna att dras upp av att få höra en låt som var populär i deras ungdom men som aldrig hörs i radio nu för tiden.


Alf Engström, pensionär


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här: