Bara i fantasin finns det fler än två kön

Replik från psykolog om han, hon och hen och hur vi uppfostrar våra barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-26

Nej, man har inte rätt att bli kallad det man vill. Könsidentitet och identitet överhuvudtaget uppstår i interaktion med omgivningen, skriver psykologen Magnus Wårhag.

REPLIK. Finns det ett tredje kön? Är det allas rättighet att bli kallade för det genus de vill? Är män och kvinnor lika? Handlar könsidentitet helt och hållet om uppfostran? Svaret är ja på dessa frågor, menar Hanna Bolander, bloggare, i ett inlägg från den 24 juli 2017.

Bolanders postmodernistiska resonemang innehåller flera felaktigheter som inte kan stå oemotsagda. För att återkomma till påståendena ovan:

Nej, uppfostran har en liten del i att pojkar utvecklas till män och flickor till kvinnor. Den genetiska påverkan är naturligtvis mycket stor. Det bevisas bland annat av att i Sverige, där invånarna är som mest jämställda, drar de sig mer än någon annanstans sig till yrken som förknippas med deras biologiska kön.

Och nej, det finns i verkligheten inte fler än två kön. I fantasin och leken kan det naturligtvis finnas hur många som helst. Bolander visar här på hur postmodernisterna bedrar sig själva genom att skapa en egen "verklighet" i språket istället för att låta språket beskriva verkligheten. Det är typiskt för det försvar som personer som har svårt för att ta en plats i samhället ägnar sig åt.

Återigen nej, män och kvinnor är olika fysiskt och psykologiskt. De fysiska skillnaderna behöver knappast någon förklaring, däremot de psykologiska. Män och kvinnor skiljer sig på gruppnivå tydligt åt vad det gäller intelligens och personlighetsdrag. En enkel sökning på internet ger massvis med information för den intresserade.

Nej, man har inte rätt att bli kallad det man vill. Könsidentitet och identitet överhuvudtaget uppstår i interaktion med omgivningen. Ingen kan till exempel kräva att bli respekterad eller omtyckt bara för att den själv vill det utan att visa prov på beteenden som andra uppskattar, lika lite som en kvinna kan kräva att bli betraktad som man och omvänt.

Magnus Wårhag, psykolog

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln