Kommunals ombud svartmålar vår bransch

Replik från Arbetsgivarföreningen KFO om personliga assistenters arbetsmiljö

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-11-14 | Publicerad 2018-11-12

Grunden i LSS är respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Den enskilde ska ges inflytande och medbestämmande över insatserna

REPLIK. I ett svavelosande angrepp på, inte bara arbetsgivarna inom personlig assistans, utan även hela serviceformen, visar Kommunals ombud Annelie Carlsson upp en häpnadsväckande okunskap om den vardag hennes egna medlemmar verkar i.

Annelie Carlsson påstår att personliga assistenter tvingas köpa knark och utföra sexuella tjänster. Att ingen ska tvingas medverka till brottsliga handlingar är vi och Kommunal förstås fullkomligt överens om, men det är direkt oseriöst att utifrån enstaka händelser svartmåla en hel bransch.

I sin sågning av den personliga assistansen refererar Annelie Carlsson till forskning som baseras på intervjuer med fem(!) personer. Det är naturligtvis orimligt att på så lösa grunder dra generella slutsatser om en bransch som omfattar nära 100 000 anställda.

Att kunna bedöma när en aktiv insats behövs, och när den absolut inte gör det, är i själva verket en förmåga som personliga assistenter sätter en ära i att behärska.

Annelie Carlsson förfasar sig över liknelsen ”att de personliga assistenterna ska vara som en fluga på väggen”. Att kunna bedöma när en aktiv insats behövs, och när den absolut inte gör det, är i själva verket en förmåga som personliga assistenter sätter en ära i att behärska. Det borde Annelie Carlsson veta och visa respekt för, istället för att raljera kring.

Det är beklämmande att en företrädare för Kommunal torgför en så missvisande bild av en hel sektor där tusentals assistenter dagligen gör ett fantastiskt jobb som de med rätta är stolta över.

Grunden i LSS är respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Den enskilde ska ges inflytande och medbestämmande över insatserna. Insatserna ska anpassas till mottagarens individuella behov och stärka förmågan att leva ett självständigt liv. Detta ställer krav på såväl den som utför assistansen som den som organiserar den.

Vi har som parter på arbetsmarknaden ett gemensamt intresse i att säkerställa en god arbetsmiljö för de personliga assistenterna. Det arbetet gagnas inte av en svepande svartmålning som är fullständigt främmande för den stora majoriteten av assistenter och assistansberättigade.


Henrik Petrén, branschansvarig Personlig Assistans, Arbetsgivarföreningen KFO


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här